29.7.2019. 20:35
0
Ponuđena kaucija za Mitala iznosi dva miliona maraka
Odbrana industrijalca Pramoda Mitala i njegovih najbližih saradnika Parameša Batačarija i Radživa Dasa predložila je danas Kantonalnom sudu u Tuzli da njihove klijente puste na slobodu nakon što se uplati kaucija.

O toj odluci Kantonalni sud Tuzla najvjerovatnije će se očitovati sutra, s obzirom na to da je ročište o toj temi završeno danas poslije 15 sati, prenosi “Avaz“.

Mital se našao u problemima jer se sumnjiči da je od 2006. do 2015. godine izvukao iz “Global Ispat Koksne industrije Lukavac” (GIKIL) 21 milion maraka, zbog čega je uhapšen prošle sedmice i određen mu je pritvor.

Saznajemo da su odbrane danas, u Kantonalnom sudu u Tuzli, ponudile kauciju za svu trojicu uhapšenih u iznosu od 1,5 miliona eura (tri miliona maraka). Mitalova odbrana ponudila je milion eura, a Batarčijeva i Dasovo pola milona.

Sada se očekuje da ovaj novac bude položen kako bi odluka, ako je Sud prihvati, bila pravosnažna i osumnjičeni bi se na taj način branili sa slobode.

Istovremeno, saznajemo da je zatraženo da se položi 11 miliona eura na osiguravanje isplate imovinskopravnog zahtjeva za slučaj osuđujuće presude.

Mital se još nalazi u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i pod nadzorom je ljekara zbog narušenog zdravstvenog stanja, dok su Batačari i Das u pritvorskoj jedinici Kaznenopopravnog zavoda Tuzla.

Inače, Pramod Mital brat je Lakšmija Mitala, petog najbogatijeg čovjeka na svijetu. Članovi njegove porodice od kompanije ”Mittal Steel” napravili su najvećeg proizvođača čelika na svijetu, a njihovo bogatstvo procjenjuje se na 17,2 milijarde dolara prema ”Forbesovoj” listi.Porodična firma ”Mittal Steel”, koju je osnovao stariji Lakšmi, sa 300 hiljada zaposlenika i godišnjim prihodima od 30 milijardi dolara jedna je od najvećih kompanija za proizvodnju čelika u svijetu. U Bosni i Hercegovini, osim GIKIL-a, drže još Željezaru Zenica i Rudnik Ljubija kod Prijedora te ”Arcelor Mittal”.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.