23.10.2019. 13:23
3
Detalji ubistva u zeničkoj buregdžinici: Nakon što je ugledao naoružanog mladića kako izlazi iz Golfa, Mahmić utrčao u buregdžinicu, ali ni to mu nije pomoglo...
Anto Palavra, dvadesetogodišnji MMA borac iz Zenice i član MMA kluba Patriot, osumnjičeni zbog ubistva nekadašnjeg evropskog prvaka i višestrukog prvaka BiH u kik-boksu 33-godišnjeg Džemala Mahmića predao se danas.

Kako je kazala Aldina Ahmić, portparolka MUP-a ZDK-a, Palavra se predao, nakon što su protekle noći timovi pregovarali sa porodicom i prijateljima, prenosi Oslobođenje.


Pucnjava u buregdžinici


Nezvanično, jučer u jutarnjim satima Mahmić je došao pred buregdžinicu Lađana u Zenici, izašao iz automobila, nakon čega je uočio mladića koji se u neposrednoj blizini zaustavio Golfom. Ugledavši kod njega oružje, Mahmić se utrčao u buregdžinicu. To nije spriječilo napadača da uđe za njim, ispuca rafal u njega i pobjegne, prenosi avaz.

Nesretni Mahmić hitno je prebačen u Kantonalnu bolnicu Zenica, s višestrukim povredama Grudnog koša, ranama karlice, oba kuka, lijeve šake, desne natkoljenice i desne potkoljenice. Uprkos nadljudskim naporima ljekara, Mahmić je nakon pokušaja reanimacije izdahnuo u 9.35 sati, piše Avaz.

Građani Zenice su šokirani jučerašnjim događajima, koji se dogodio usred dana, ali i zato što je u to vrijeme bio veliki odmor za učenike Osnovne škole 'Edhem Mulabdić', koja se nalazi u blizini.

Mahmić i Palavra imali su uspješne karijere u borilačkim sportovima. Dok je Palavra smatran za jednog od najprespektivnijih bh. MMA boraca, Mahmić je bio višestruki prvak BiH, Balkana i Evrope i viceprvak svijeta u kik-boksu. Bio je i profesionalni prvak BiH u boksu.


Prethodni obračuni

Mahmić je, podsjećamo, svojevremeno osuđen na tri godine i devet mjeseci zatvora zbog učešća u pucnjavi koja se dogodila 22. septembra 2012. godine u Zenici, kada je stradao 18-godišnjak Amer Pivić. Tada je govorio da je meta napadača bio zapravo on, ali da je stradao nedužni mladić. Nisu poznati povodi, ni uzroci za kasnije obračune, ali u posljednja tri registrovana u medijima on je bio predmet napada i pokušaja ubistva, zbog čega se pretpostavljalo da se nekome zamjerio. Iza njega su ostali supruga i jedno dijete, dok mu je drugo dijete na putu.

Kantonalni sud u Zenici, nakon ponovljenog suđenja, u martu mjesecu ove godine osudio je Emira Fetića na šest godina zatvora zbog izazivanja opće opasnosti 22. septembra 2012., kad je u pucnjavi na autobuskoj stanici u centru Zenice smrtno stradao nevini mladić Amer Pivić.

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Optuženi Emir Fetić

Pivić je nastradao kada se našao u središtu pucnjave između Fetića, Jasmina Nezića i Damira Bašanovića s jedne strane, te Džemala Mahmića i Gorana Popovića s druge strane. Zalutali metak dok je čekao autobus na stanici za Pivića je bio koban.

Fotografija Amera Pivica.
Nastradali Amer Pivić

Prema presudi, Fetić je te noći kod raskrsnice ulica Kulina bana i Jevrejska ispred objekta za prodaju pita “Ispod sača”, prema prethodnom dogovoru, izazvao opasnost po život ljudi tako što je, zajedno s nepoznatim osobama, pucao iz pištolja na Džemala Mahmića i Gorana Popovića zbog prethodnih sukoba i nesuglasica.

Popović je uspio pobjeći kroz prolaz između zgrada, a tom prilikom je zadobio teške tjelesne ozljede, opasne po život. Za Mahmićem je krenuo osuđeni Fetić, pucajući na njega iz pištolja te ga je teško ranio. Nastradali Amer Pivić našao se između osoba koje su pucale. 

S obzirom na težinu krivičnih djela koja su se Fetiću stavljala na teret, javnost je bila šokirana malom zatvorskom kaznom. S druge strane, Mahmić i Popović, učesnici u pucnjavi, već su odslužili kazne koje su im izrečene. Jasmin Nezić i Damir Bašanović koji su te noći bili na Fetićevoj strani, nakon suđenja, u prvostepenom postupku su osuđeni na po pet godina i 10 mjeseci zatvora. Međutim, u drugostepenom postupku, u aprilu 2015. godine, Vrhovni sud FBiH ih je oslobodio krivnje za krivična djela koja su im se stavljala na teret, prenosi Faktor.

3
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.