30.6.2020. 14:55
2
Evo ko je bio Nedžib Spahić zvani 'Džiba': Stara garda sarajevskog podzemlja
U poznatom restoranu Paper Moon koji se nalazi u sarajevskom naselju Grbavica sinoć je upucan Nedžib Spahić, poznat pod nadimkom Džiba. Riječ je o osobi koja je dobro poznata policiji. Spahić je preminuo u Opštoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Za Spahića kažu da je pripadao staroj gardi sarajevskog podzemlja. Naime, Spahić se povezuje s brojnim kriminalnim djelima, među kojima su pokušaj ubistva, otmica, iznuda, teška krađa, nasilničko ponašanje, nedozvoljeno držanje oružja...

Između ostalog, 2007. godine je uhapšen zbog pucnjave na Baščaršiji u kojoj je ranjen Amir Kasumić (takođe poznati policiji op.a.), te slučajni prolaznik Nedžad Smajlagić. Spahić je nakon pucnjave uhapšen u noćnom klubu u Tuzli. Kasumić je u trenucima pucnjave bio u društvu Muhameda Ali Gašija.

Nedžad Smajlagić (62) i Amir Kasumić (50) iz Sarajeva teško su povrijedeni u pucnjavi koja je izbila na ulici na Bašcaršiji u Sarajevu. Njih dvojica su kolima Hitne pomoci prevezeni u CUM bolnice Koševo gdje su zbrinuti. Smješteni u bolnicu Smajlagić je pogođen u grudni koš. U pitanju je ustrelna rana i on ce najvjerovatnije biti operisan. Za sada je smješten na Torakalnu hirurgiju. Ozlijedeni Kasumić je pogoden u lijevu potkoljenicu i prebačen je na Kliniku za ortopediju, navedeno je u saopštenju policije.

Spahića su, po potjernici sarajevskog suda, uhapsili pripadnici Specijalne policije MUP-a TK, a u istoj akciji su uhapšeni Almedin Pirić i Besim P, oba iz Tuzle, koji su bili u društvu sa Spahićem. Spahić je uhapšen oko 23 sata u noćnom baru 'Pavlovića han'. Hapšenje je organizovano nakon što je policija otkrila njihov dolazak u bar, te je iz Tuzle pozvano u pomoć nekoliko desetina specijalaca, prenose Nezavisne.


Pucnjava kod 'Cige'

Spahić je sumnjičen da je učestvovao u pucnjavi koja se dogodila 2007. godine u sarajevskom naselju Buća Potok. Tada je u društvu više osoba napao bivšeg policajca Zaima Šejtu iz Vogošće. Zaim Šejto, bivši pripadnik MUP-a KS, tada nije želio komentarisati pucnjavu u kojoj je ranjen. Kratko je samo kazao da se našao u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu, te da je taj dan bez ikakvog razloga došlo do svađe koja je završila pucnjavom.

Spahićevo se ime 2007. godine spominjalo i kada se desila pucnjava u vogošćanskom restoranu Cigo, kada je ranjen muškarac iz Zadra. Tada je Zadranin Nino Škaro dobio prostrijelnu ranu kod nadlatkice. Prema saopštenju policije, njega i njegovog prijatelja, a tadašnjeg  načelnika policije Jozu Anđića, napala je grupa od pet napadača među kojima se našao i Spahić.

66759

Anđić je naveo da su se u tom objektu, u kojemu do ranih jutarnjih sati svira narodna muzika, zatekli po želji njegovog prijatelja. Nakon što su naručili i popili sok od jabuke, te platili, krenuli su prema izlazu. U tom trenutku su napadnuti, kako tvrdi Anđić, bez ikakvog povoda, prenosi Jutarnji.

2011. je Spahić je hapšen zbog pucnjave u dogodila u sarajevskoj ulici Kasima Hadžića u kojoj je ranjen Anes Mešić. Tada se nezvanično pričalo da je motiv pucnjave i ranjavanja kriminalni obračun između njih.


Anes Mešić

Mešić je te godine bio uhapšen u velikoj policijskoj akciji zbog posjedovanja droge. U navedenoj pucnjavi Mešić je ranjen u nogu.  2017. godine Mešić je ubijen je hicima iz oružja dok je sjedio u bašti jednog kafića u sarajevskom naselju Otes. Za njegovo ubistvo optužen je Mario Mrnjavac.


2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.