19.8.2020. 15:20
0
Nakon izručenja iz Njemačke Nikoli Vida-Lujiću određen pritvor: Upao u kuću, a onda silovao djevojku u više navrata
Osnovni sud u Brčkom odredio je pritvor Nikoli Vida-Lujiću (49), koji je u SR Njemačkoj nedavno uhićen po međunarodnoj tjeralici brčanskog suda, omogućivši tako daljnji tok istrage Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

Bivšem pripadniku "Crvenih beretki", osuđenom ranije na osam godina zatvora za ratne zločine počinjene u tom gradu, pritvor je određen zbog sumnje da je 2012. godine na području Brčkog izvršio razbojništvo i teške krađe.

Tužiteljstvo Distrikta provodi istragu protiv Vida-Lujića zbog sumnje da je prije osam godina s još jednom nepoznatom osobom, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, upao u jednu obiteljsku kuću u mjestu Potočari, nedaleko od Brčkog, odakle su oborivši je na pod i uz verbalnu prijetnju od vlasnice oduzeli veću količinu novca i zlatni nakit.

Sumnja se da je zatim, također s nepoznatom osobom, provalio u drugu kuću u tom mjestu odakle su, nakon pretresanja svih prostorija, oduzeli kućanske aparate i dijelove pokućstva, odjeće i obuće. Nikola Vida-Lujić također je osumnjičen da je potom pokušao provaliti i u trgovinu SP Čarli u Brčkom, u čemu su ga na poziv građana spriječila policija, priopćeno je iz Tužiteljstva.

Vida-Lujić je do 13. kolovoza, kada je izručen u BiH, boravio u ekstradicijskom pritvoru u Njemačkoj gdje je prethodno uhićen na osnovu raspisane međunarodne tjeralice, koju je 2017. godine po prijedlogu Tužiteljstva izdao Osnovni sud.

Nakon izručenja Bosni i Hercegovini postupajući tužitelj Tužiteljstva Distrikta ispitao je Nikolu Vidu-Lujića u svojstvu osumnjičenog i odmah predložio sudu da mu odredi pritvor. Na današnjem ročištu Osnovni sud izrekao mu je predloženu mjeru, omogućivši Tužiteljstvu izvjestan nastavak i okončanje istrage, što ranije uslijed njegove nedostupnosti nije bilo moguće.

Iz Tužiteljstva podsjećaju da je Nikola Vida-Lujić pravomoćno osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva izvršen silovanjem žene bošnjačke nacionalnosti sredinom 1992. godine u Brčkom.

Vida-Lujić je optužen da je 20. juna 1992. godine zajedno s još dva vojnika, naoružan pištoljem, ušao u obiteljsku kuću A. Š., gdje je, koristeći okruženje prisile i straha žrtve za vlastiti život, oštećenu silovao u više navrata.

Apelacijski sud u Beogradu početkom godine potvrdio je presudu Višeg suda u tom gradu kojom je osuđen na kaznu zatvora od osam godina. Suđenje Vida-Lujiću provedeno je po optužnici Tužiteljstva Distrikta, koja je ustupljena nadležnim organima Republike Srbije, čiji je također državljanin.

Za vrijeme suđenja Tužiteljstva Distrikta osiguralo je međunarodnu pravnu i logističku pomoć pravosuđu Srbije konstantno aktivno djelujući da teška kaznena djela počinjena na ovom području ne ostanu nekažnjena, navodi se u priopćenju.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.