4.11.2020. 17:23
0
Potvrđena optužnica protiv Mehmedagića
Sutkinja za prethodno saslušanje Suda BiH Enida Hadžiomerović potvrdila je optužicu protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića i službenika te agencije Muhameda Pekića.

Optuženi Mehmedagić Osman (1962.) i Pekić Muhamed (1991.) terete se za zloupotrebu položaja ili ovlasti iz člana 220. KZ BiH.

"Optuženi se terete da su, tokom mjeseca augusta 2020. godine, zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA. Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zlouporabili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Za narednu sedmicu će biti zakazano ročište na kojima će se razmatrati prijedlog o određivanju mjera zabrane koje je predložilo Tužilaštvo BiH, odnosno postupajući državni tužilac Oleg Čavka. 

Tužiteljstvo BiH sukladno sa člankom 126a. stavak 1. točke a) b) i c) ZKP BiH, uputilo je prijedlog da se za optužene Mehmedagića i Pekića, izrekne  mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i uposlenika OSA i zabrana kontakta sa uposlenicima OSA BiH, kako bi se postupak mogao neometano voditi", saopćeno je. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.