27.12.2020. 21:33
0
Nastavljeno suđenje za nesavjesno liječenje porodilje u čijem stomaku je ostalo oko dva metra gaze
Saslušanjem svjedoka odbrane nastavljeno je suđenje Sanji Stevanović, ljekaru ginekologu, i Slađani Obradović, medicinskoj sestri, glavnoj instrumentarki, u Osnovnom sudu u Bijeljini, koje optužnica tereti za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći pacijentkinji Svjetlani Đurović u čijoj trbušnoj duplji je nakon obavljenog carskog reza u augustu 2016. godine ostala gaza duga oko dva metra.

Svoj iskaz dao je svjedok Ljubinko Petković, ljekar specijalizant, zaposlen na Odjeljenju za hirurške grane bijeljinske bolnice, kojeg je angažirala odbrana optuženih Stevanović i Obradović.

Doktor Petković je u svom iskazu naveo da mu se oštećena pacijentkinja Slađana Obradović javila na kontrolni pregled 19. septembra 2016. godine zbog bolova na desnoj strani trbuha.

- Imala je blago povišenu temperaturu i posumnjao sam na upalu slijepog crijeva. Nakon obavljenog ultrazvuka abdomena i laboratorijskih nalaza, vidio sam da je nalaz uredan, nije bilo kamena u mokraćnim kanalima. Zatražio sam pregled rendgenom. Mineralna sjenka koju sam primijetio ukazivala je na prisustvo kamena u mokraćnim kanalima. CRP je tada iznosio 76, a normalan je do pet, tako da je to ukazivalo na upalni proces - kazao je dr. Petković, prenosi Avaz.

Dodao je da pacijentkinja nije bila motivirana za bolničku hospitalizaciju i daljnje pretrage, a pretpostavio je da je to bilo zbog male bebe kod kuće.

- Da je u tom trenutku bila vitalno ugrožena, insistirao bih na tome - naveo je u svom iskazu doktor Petković, ističući da bi tek nakon boravka u bolnici, uz dodatnu dijagnostiku i kontrastno snimanje, bilo moguće otkriti strano tijelo u abdomenu.

Nakon unakrsnih pitanja tužioca Muhameda Gruhonjića i advokata odbrane optuženih, doktor Petković je izjavio da ga je konstantan bol u trbuhu pacijentkinje navodio na postojanje upale slijepog crijeva i kamena u bubregu, te da nije ni razmišljao o postojanju stranog tijela u trbuhu, što je, kako je rekao, prava rijetkost, prenosi Avaz.

U nastavku suđenja, zakazanog za 12. februar, bit će izvršena nova dodatna vještačenja na kojima su insistirali branioci optuženih, advokati Dejan Bogdanović i Drago Višnjić.

- Kod nje je bio dominantan bol koji je mijenjao svoj intenzitet. Nakon operativnog zahvata, praksa je da se pacijent javlja ljekaru koji je izvršio tu operaciju, bilo da je riječ o previjanju, praćenju zarastanja rane, režimu ishrane. To traje obično do mjesec nakon operacije, po protokolu i vodičima kojih smo dužni da se pridržavamo - rekao je doktor Petković, potvrdivši da bi u konkretnom slučaju jedino CT snimak mogao otkriti strano tijelo u organizmu.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.