8.1.2021. 12:05
0
Poslušajte kako je Adnan Čakalović prijetio novinarki Zinaidi Đelilović: Tražiću te po Sarajevu, vjeruj mi, bićeš moja!
Viši stručni saradnik Sektora za izbjeglice i raseljena lica Adnan Čakalović poručio je novinarki Zinaidi Đelilović da će je pronaći u Sarajevu i da će biti njegova, te joj prijetio putem telefona.

“Treba mi vaše ime da ga dam Srbima”, riječi su koje je Adnan Čakalović, viši stručni saradnik Sektora za izbjeglice i raseljena lica pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice jučer 6. januara telefonski uputio novinarki Žurnala Zinaidi Đelilović.

Ona je u tom momentu uključila diktafon kako bi razgovor sa Čakalovićem snimila, što mu je i rekla. On je na to odgovorio: “Zaboli me k… šta će biti objavljeno”, piše Žurnal.

Iako mu se ranije predstavila i dalje je insistirao na njenom imenom, navodeći da mu treba. Veza je prekinuta, a Čakaloviću nije dugo trebalo da opet pozove novinarku obraćajući joj se riječima: “Čuj, kriminalac jedan. Je li ono reče Halilović. Ja sam se tebi fino predstavio, da te sutra tražim po Sarajevu, ako si ovdje naći ću te. Vjeruj mi, bićeš moja”.

Rečeno mu je da se sve snima, da će se protiv njega podnijeti prijava, na šta je ovaj službenik Ministarstva odgovorio: “Slobodno, nabijem na k… i tebe i policiju”.

U međuvremenu je uslijedilo još 20 telefonskih poziva od Čakalovića, na koja mu nije odgovoreno.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju prijetnje koje je Adnan Čakalović, viši stručni saradnik Sektora za izbjeglice i raseljena lica pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, 6. januara uputio novinarki online magazina Žurnal, Zinaidi Đelilović. 

U telefonskom razgovoru sa novinarkom Žurnala, koja ga je pozvala kako bi od njega dobila komentar u vezi sa pričom na kojoj radi, Čakalović je uputio niz brutalnih prijetnji Zinaidi Đelilović, rekavši, između ostalog: “Ako si ovdje (u Sarajevu), naći ću te. Vjeruj mi, bićeš moja.”

Nakon što ga je novinarka obavijestila da se razgovor snima i da će protiv njega biti podnesena prijava, Čakalović je odgovorio vulgarnim riječima.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima traže od MUP-a Kantona Sarajevo da hitno istraži ove prijetnje i poduzme sve potrebne radnje kako bi se spriječilo eventualno ugrožavanje sigurnosti novinarke Đelilović i redakcije Žurnala.

- Ovakve prijetnje predstavljaju nedopustiv atak na slobodu rada novinara i medija i moraju biti oštro i pravovremeno sankcionirane - poručuju.

Također, od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH zahtijevaju da odmah pokrene disciplinski postupak protiv svog uposlenika Adnana Čakalovića zbog navedenih prijetnji novinarki, te da mu izrekne mjere u skladu sa zakonom i pravilnikom o radu te institucije.

(Žurnal / Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.