23.2.2021. 18:28
0
Advokat i bivši sudija Ilijas Midžić za Source.ba: U slučaju "Memić" ima toliko propusta da se ne mogu pobrojati
Da se ne bi ovakav slučaj ponovo dogodio, potrebna je sveobuhvatna reforma policijskog, tužilačkog i sudskog sistema, smatra Midžić.
Prošlo je više od pet godina od smrti Dženana Memića, a ovaj slučaj o kojem se priča i van granica BiH i koji će ostati zabilježen u historiji naše zemlje kao jedan najdužih sudskih procesa ovog tipa, od početka prate različite kontroverze.

Svjedoci su mijenjali iskaze, dokazi su nestajali, a čak je došlo i do smjene jednog policijskog komesara.

Podsjećanja radi, Dženan Memić je preminuo na KCUS-u 15. februara 2016. usljed teških povreda glave koje je zadobio sedam dana ranije dok je Velikom alejom na Ilidži šetao sa Alisom Mutap.

Najgore je porodici

Ovaj slučaj putem medija bh. javnost prati dosta intenzivno posljednjih godina, o smrti mladog Dženana priča se na ulici, u kućama, na javnim mjestima, a s vremena na vrijeme jave se u medijima i stručne osobe koje daju svoje mišljenje o svemu i tako nam pomogu da bolje razumijemo slučaj o kojem se govori. 

Jedna od takvih osoba je i Ilijas Midžić, bivši sudija Općinskog suda u Bihaću, potom je radio u Okružnom sudu Bihać, a advokaturom se bavi od 1990..

Ono po čemu je Midžić još ostao poznat jeste i činjenica je on čovjek koji je donio posljednju smrtnu presudu u bivšoj Jugoslaviji, kada je 24. marta 1987. izrečena smrtna kazna Mirku Stanareviću. 

Midžić je potom jedno vrijeme radio kao advokat u Sarajevu, a trenutno je u Bihaću.

- Jedan mandat sam bio član i VSTV-a. Mogu reći da poprilično poznajem stanje u našem pravosuđu, posebno u krivično - pravnoj oblasti jer se time bavim godinama, kaže Midžić na početku razgovora za Source.ba.

Kaže kako u svojoj praksi nije bio u prilici da se bavim slučajem kao što je slučaj „Memić“, ali da redovno prati dešavanja kada je istraga o smrti Dženana Memića u pitanju. 

Smatra kako je u svemu ovome najteže porodici preminulog koja mora prolaziti kroz razne faze i procese.

- U ovakvim predmetima najteži teret je na porodici oštećenog. Oni prolaze kroz razne faze. Prvo šok od gubitka najbližeg. Poslije dolazi istraga pa sudski postupak koji ima više faza što smo vidjeli u konkretnom slučaju. Često se advokati solidarišu sa oštećenima, pa tu ima zastupanja čak i pro bono samo što mi advokati o tome ćutimo kako ne bi povrijedili one koji nas ne plaćaju jer ne mogu. Naravno, ako dođe do materijalnog obeštećenja oštećenih tada se advokat i klijent mogu dogovoriti o naknad, i tako dalje.., govori naš sagovornik.

Ističe kako u istrazi slučaja „Dženana Memića“ postoje mnoge nepravilnosti.

-  U ovom predmetu je hiljade dilema. Očigledno je nakon svega da se nije dogodila saobraćajna nesreća jer se povrede oštećenog ne podudaraju sa oštećenjima na vozilu, a mehanizam nastanka povrede na glavi nije tipičan za saobraćajne nezgode. Slučaj je krenuo pogrešnim putem od momenta vršenja uviđaja. Mnoge se nepravilnosti ne mogu sada ispraviti, a da li su učinjene namjerno ili ne nije upitno komentirati. Ako jesu učinjene namjerno onda je to za najstrožije kažnjavanje. Uviđajem je trebao rukovoditi dežurni tužilac i dati nalog policiji šta treba činiti. Šta se zatekne na licu mjesta mora se evidentirati, fotografirati, narediti tehnički pregled vozila, pa pozvati odmah, ako treba, i vještaka na lice mjesta i još mnogo toga. 

- Ovdje ima propusta koji se ne mogu pobrojati zbog njihove količine. Da sam bio sudija u tom slučaju, napravio bih i rekonstrukciju na licu mjesta pod istim meteo uglovima uz učešće svjedoka, ako ih ima, i svih vještaka, saobraćajne struke, sudske medicine i tako dalje, naglašava naš sagovornik.

Opstrukcije

On smatra da razlog višegodišnjeg trajanja istrage slučaja „Memić“ ne leži u nesposobnosti sistema, te je naveo šta je potrebno da se ovo više ne ponovi.

- Smatram da se ne radi o nesposobnosti sudskog sistema u BiH već o opstrukcijama u svim fazama postupka. Da se ne bi ovakav slučaj ponovo dogodio, potrebna je sveobuhvatna reforma policijskog, tužilačkog i sudskog sistema. Pri tome isključivo mislim na ljudske resurse, rekao nam je Midžić, dodavši na kraju kako on očekuje da će ovaj slučaj biti riješen u skorije vrijeme:

- Otpori su veliki i neće to još tako brzo biti riješeno, ali se mora rasvijetliti. To je jasno, zaključio advokat i nekadašnji sudija Ilijas Midžić u razgovoru za naš portal. 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.