25.2.2021. 13:56
0
"Danas je Mirsad Đelilović, načelnik PU Centar došao da pruži podršku Hasanu Dupovcu u uniformi sa službenim vozilom. Oni su bili dobri jarani, možda i njega ovdje ima"
Advokat Ifet Feraget kazao je nakon današnjeg ročišta za produženje pritvora Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu u Sudu BiH da se potencirala i snaga medija.

„Mislim da mediji nisu tek tako prisutni, nego ovdje postoje razlozi zašto je ovaj slučaj toliko postao poznat javnosti. Ono što je neobično je da smo iz jalovih diskusija, pogotovo odbrane prvoosumnjičenog zamalo bili ubijeđeni da Atlantida nije pala. Malo je trebalo. Ono što je jako neobično da se citiraju akti lica protiv kojih je podnijeta krivična prijava. Da biste dokazali da možda neko nije osnovano sumnjiv za neko krivično djelo vi citirate akte kantonalnih tužilaca protiv kojih je podnijeta krivična prijava upravo zbog zataškavanje ubistva Dženana Memića. Sud će to znati pravilno protumačiti“, kazao je Feraget.

Na današnjem ročištu advokat Hasana Dupovca Ermin Gačanović spominjao je „političke mentore Tužilaštva BiH“.

„Ja sam rekao da će slučajevi Memić i Dragičević promijeniti političku sliku. Politička slika ne znači da će na scenu doći ova ili ona stranka. Mi nismo za ovih pet godina ništa novo saznali osim da su tužioci, policajci i doktori pokušali da zataškaju jedno ubistvo. Svi dokazi pokazuju da nije bilo saobraćajne nesreće. Nakon odluke Ustavnog suda BiH Kantonalni sud je dva puta donio presudu koja ne bi bila sporna što je oslobađajuća, nego je sporna za osumnjičene zato što Sud navodi da Tužilaštvo nije dokazalo niti da se desila nesreća“, kazao je advokat porodice Memić.

Osnov sumnje je postojanje okolnosti da je neko možda učinio neko krivično djelo, kaže Feraget i dodaje da ako taj osnov sumnje postoji, ne štiti vas lažna optužnica i postupak pred Vrhovnim sudom, Kantonalnim sudom od istrage koju provodi Tužilaštvo BiH.

"Tužilaštvo BiH ne želi da kaže da su Zijad Mutap i Hasan Dupovac ubice i da su oni jedini odgovorni ali želi da kaže da postoje okolnosti koje ukazuju da su oni povezani sa opstrukcijama u istrazi vezano za slučaj Dženan Memić. Činjenica je da je ovo teško krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora od 10 godina ili teža. Činjenica je da je propusta došlo upravo zbog uništavanja, falsifikovanja, sakrivanja, podmetanja dokaz. Na toj strategiji je građena lažna optužnica Kantonalnog tužilaštva. Činjenica je da je javnost zbog toga postala zainteresirana za ova dva predmeta“, dodao je Feraget.

On je istakao kako pravosuđe treba odgovoriti na pitanje „ko je ubio Dženana Memića“.

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića danas nije prisustvovao ročištu jer će vjerovatno biti svjedok Tužilaštva BiH. On je kratko prokomentarisao rad Tužilaštva BiH.

„Sve ovo što se dešava na Državnom tužilaštvu mi to znamo pet godina. Te dokaze je imala i Dalida Burzić i Vahid Ćosić, svi su imali, sad radi Tužilaštvo BiH. Smeta mi što kažu da je ovo politika, politika ovo jeste uradila, ali ja nisam u politici. I danas što mi je zasmetalo, došao je Mirsad Đelilović, načelnik PU Centar da da podršku Hasanu Dupovcu u uniformi sa službenim vozilom u toku radnog vremena. Napisat ću jedan dopis MUP KS kako se to može desiti, a oni su bili dobri jarani možda i njega ovdje ima“, kazao je Memić.   


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.