21.9.2021. 15:11
0
Bogdanu Vajukiću 10 godina zatvora jer je ubio komšiju i bacio ga u bunar: Porodica se u sudnici pitala "Da li je ovo moguće"
Bogdan Vajukić (23) iz Laktaša osuđen je u Okružnom sudu u Banjoj Luci na 10 godina zatvora zbog ubistva Gojka Veselića (76), koga je pretukao na smrt i tijelo bacio u bunar, prenosi danas Avaz.

Izrečena mu je i mjera obaveznog dvogodišnjeg psiho-socijalnog tretmana u ustanovi u kojoj bude izdržavao kaznu.

Vajukić je oglašen krivim za nanošenje teških povreda sa smrtnim ishodom, a ne za teško ubistvo počinjeno na svirep i podmukao način, kako mu je optužnicom stavljeno na teret.

Predsjednik sudskog vijeća Blagoje Dragosavljenić pojasnio je da teško ubistvo nije dokazano i da je djelo zbog toga prekvalifikovano.

- Postojao je umišljaj za nanošenje povreda. Optuženi jeste pokazao bezobzirnost jer je tijelo bacio u bunar, ali to je okolnost pod kojom je učinjeno djelo, ali nije u uzročno-posljedičnoj vezi - rekao je Dragosavljević.

Takvo obrazloženje je izazvalo šok porodice ubijenog Veslića koji su se u nevjerici u sudnici pitali: ”Da li je ovo moguće?”.

- U šoku sam! Živimo u pravno neuređenoj državi. Ovo je sramotno, bolje da su ga pustili - rekla je na izlasku iz sudnice Dijana Petković, ćerka ubijenog Veselića.

Zločin se dogodio 24. januara ove godine u selu Koljani. U optužnici se navodi da je Vajukić u periodu od 18.30 do 19.30 časova ušao u kuću Veselića i nakon verbalnog sukoba starca fizički napao.

- Više puta udario ga je pesnicima po glavi i tijelu, te mu prignječio grudni koš usljed čega je došlo do poremećaja disanja zbog obostranog višestrukog preloma rebara, te drugih povreda koje su dovele do smrti oštećenog - navodi se u optužnici.

Pojašnjava se da se Vajukić narednog dana vratio u kuću Veselića. Sa tijela je skinuo donji veš nakon čega je telo bacio u bunar u dvorištu Veselićeve kuće, prenosi Avaz.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.