26.10.2021. 7:57
0
Nerasvijetljeno ubistvo policajaca Šehovića i Vujinovića mrlja je na državi BiH
Danas se navršavaju tri godine od brutalnog ubistva dvojice sarajevskih policajaca na Alipašinom Polju, a njihovo ubistvo još uvijek je nerazriješeno.

Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni su u rano jutro 26. oktobra 2018. dok su bili na dužnosti. Njihov automobil kojim su naišli na kradljivce automobila hrvatskih registarskih oznaka je izrešetan iz automatskog oružja. Adis je od zadobijenih povreda preminuo na licu mjesta, dok je Davor podlegao nekoliko sati kasnije na KCUS-u.

Istraga je pokazala da nisu stigli upotrijebiti oružje, a ubice za sobom nisu ostavile puno tragova. Ni privođenja, ni pretresi, ni pritvor nisu pomogli da se tužilački tim Tužilaštva KS makar približi ubicama ili nekom valjanom tragu.

Nikada nije pronađen ni automobil ni oružje koje su ubice koristili.

Glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija kazala je na sjednici Skupštine KS da je rasvjetljavanje ubistva policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića prioritet u radu tog Tužilaštva.

Sve druge informacije iz Tužilaštva KS u cilju zaštite istrage ne mogu otkrivati.

Iako je u samom početku sva pažnja bila usmjerena na pripadnike automafijaških grupa i to najviše sa područja Istočnog Sarajeva, Pala, Sokoca, ni brojne policijske akcije i pretresi nisu doveli do počinilaca niti nalogodavaca.

Nakon izručenja Darka Eleza u BiH iz Srbije, on je ispitan dva puta u Tužilaštvu KS u vezi sa eventualnim saznanjima o ubistvu policajaca. Njegov advokat tvrdi da Elez nema nikakva saznanja o ovom slučaju.  

Iako su na ovom slučaju radile skoro sve policijske agencije, rađena vještačenja, ostvarena saradnja sa INTERPOL-om i EUROPOL-om, izuzimani videonadzori, poligrafski testirane desetine osobe, pomaka nije bilo. I dok prolazi godina za godinom, čini se da će smrt dvojice policajaca koji je bio i pucanj u državu ostati na listi neriješenih ubistava u BiH. Posljednjih nekoliko godina previše je izgubljenih života za koje se ne zna ni kako ni zašto su ugašeni. 

Danas će se članovi porodica ubijenih policajaca, njihove supruge i djeca, te drugi članovi porodica zajedno sa delegacijom MUP KS okupiti i položiti cvijeće na spomen-obilježje u Geteovoj ulici.


(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.