16.8.2022. 19:05
1
Tužilaštvo traži zatvorsku kaznu za drugog ubicu Jasmina Berovića
FOTO: Zbog ubistva Jasmina Berovića ranije osuđen Salah Edin Dešan / Avaz
Pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim predsjedava sutkinja Adisa Zahirović, jučer je kantonalna tužiteljica Šejla Herceglija iznijela završnu riječ u predmetu koji se vodi protiv drugog migranta koji je optužen da je s još dvojicom migranata učestvovao u ubistvu Jasmina Berovića 2020. godine u sarajevskom naselju Otes.

Riječ je o migrantu koji je izručen s Kosova i koji za sebe tvrdi da se zove Said Bahridža, rođen 1981. godine u Kazablanki, Kraljevina Maroko. On se u optužnici vodi kao Jusuf Muselmani Bušei, a Marokanac je, uz pomoć prevodioca Aldina Mustafića, još ranije objasnio da su grešku napravili policajci na Kosovu, koji su ga zaveli pod tim imenom nakon što je privedeno više osoba, piše portal "Avaza". 

Tužiteljica Šejla Herceglija jučer je detaljno analizirala subjektivne i objektivne dokaze na osnovu kojih je Tužilaštvo zatražilo da se optuženi proglasi krivim i da mu se izrekne zatvorska kazna. Također je zatraženo da mu se produži mjera pritvora.

Marokanac je optužen da je, zajedno s još dvojicom migranata - Hananijem Benazijem koji je u bijegu i Salahom Edinom Dešanom (Salah Eddine Dechane) - 17. novembra 2020. godine oko 22.30 sati u Barskoj ulici nožem zadao devet udaraca Jasminu Beroviću u predjelu grudnog koša s lijeve strane, usljed kojih je došlo do povrede srčanog mišića i, u konačnici, njegove smrti.

Trojica migranata došla su u kafe-bar „Nelly”, čiji je vlasnik Jasminov mlađi brat Nermin. Nakon što nisu posluženi zbog policijskog sata, migranti su izazvali tučnjavu u kojoj su nožem usmrtili Jasmina te njegovim prijateljima Huseinu Džiliću i Tariku Džamaliji nanijeli lakše i teže povrede.

Uboden u srce

Jasmin Berović je uboden nožem u srce, dok su ostala dvojica njegovih prijatelja također izbodeni u predjelu grudnog koša. Niko od njih nije bio naoružan, dok su najmanje kod dvojice migranata uočili oštrice za koje je utvrđeno da su bili noževi.

Ovaj zločin uznemirio je javnost te su građani Sarajeva organizirali mirne proteste nezadovoljni eskalacijom migrantske krize u BiH.

Tužiteljica Herceglija je navela da su napadači s direktnim umišljajem nanijeli povrede Beroviću i ostalima, a usljed kojih su nastupile teške posljedice.

- Iz subjektivnih i objektivnih dokaza proizlazi da su Jasmin Berović, Husein Džilić i Tarik Džamalija fizički napadnuti od ovog optuženog, koji je saizvršilaštvu s drugim migrantima S. E. D. i H. B., koji je u bijegu, upotrebom noža jednog usmrtio, a dvojicu pokušao usmrtiti - kazala je tužiteljica Herceglija.

Ponukan tužiteljicinom izjavom da tokom postupka nije izrazio kajanje, optuženi migrant je jučer ocu nastradalog Berovića, a koji je bio prisutan u sudnici, izrazio saučešće te rekao da mu je žao zbog svega što se desilo. Otac nije reagirao na ovu izjavu. 

Odbrana i optuženi će svoje završne riječi iznijeti 15. septembra.

Dešan ranije osuđen

U martu ove godine, na 13 godina zatvora, zbog ubistva Berovića i pokušaja ubistva, prvostepeno je osuđen migrant koji je uhapšen u Beogradu. Riječ je o Marokancu Salahu Edinu Dešanu, kojem je produžen pritvor navodi portal "Avaza". 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.