29.3.2023. 12:23
1
Produžen pritvor Darku Šariću za još 60 dana
Viši sud u Beogradu produžio je za još 60 dana pritvor Darku Šariću i dvojici pripadnika njegove organizirane kriminalne grupe, koje optužnica tereti za krivična djela, među kojima je i ubistvo.

Krivično izvanpretresno vijeće Višeg suda - posebno odjeljenje za organizirani kriminal je rješenje o produženju pritvora Šariću i njegovim saradnicima čiji su inicijali D.S. i M.R. donijelo zbog opasnosti od bjekstva, ali i zbog straha da će optuženi u kratkom periodu ponoviti krivično djelo, saopćeno je iz Višeg suda u Beogradu, navodi Avaz.

Optužnica Tužilaštva za organizirani kriminal tereti Šarića da je bio organizator kriminalne grupe od 14 članova, koja je dvije godine djelovala na teritoriji Srbije, Europe i Južne Amerike. Osim Šarića, optuženi su i advokat Dejan Lazarević, Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović, Milan Vučinić, Arsa Šarić i Duško Šarić, navode iz Tužilaštva Srbije.

Oni su optuženi da su od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine, kada su neki od njih i uhapšeni, a Šarić bio u pritvoru, izvršili više krivičnih djela organiziranog kriminala.

Naređivanje ubistva

Naređivanje ubistva iz prikupljenih dokaza proizilazi da je vođa ove grupe Darko Šarić, te da je stvorio plan djelovanja da se iz bezobzirne osvete ubije Nebojša Joksović, svjedok saradnik u krivičnom postupku koji se protiv Šarića i drugih vodi pred Višim sudom u Beogradu.

Kada u tome nisu uspjeli, Šarić je izdao nalog da se radi na diskreditaciji Joksovića s ciljem da izgubi status svjedoka saradnika. U toku istrage, Tužilaštvo za organizirani kriminal je sarađivalo s policijskim i pravosudnim organima više europskih zemalja uz podršku Eurojusta i Europola. U saopćenju se navodi da optužnica Tužilaštva za organizirani kriminal iz oktobra prošle godine tereti Šarića za udruživanje radi vršenja krivičnih djela - teško ubistvo u saizvršilaštvu i izazivanje opće opasnosti u saizvršilaštvu.

Šarić je optužen i za dva krivična djela nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija, za zloupotrebu službenog položaja u poticanju i lažno prijavljivanje.

Dva procesa

Najveći narkoboss na Balkanu Podsjetimo, mediji su ranije pisali kako je Darko Šarić nesumnjivo jedan od najvećih narko-bossova i mafijaških šefova na Balkanu. Protiv njega se na Specijalnom sudu u Beogradu u avgsutu 2022. godine vodila su se dva procesa – za šverc čak 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu i za pranje novca.

Do kraja prošle godine bio je u pritvoru i terećen za organizaciju i naručivanje više krivičnih djela i ubistava. Pred Novu godinu je pušten u kućni pritvor, da bi nanovo bio uhapšen u aprilu, kad je policija spektakularno upala u njegovu vilu na Dedinju.

Lažna aplikacija

Zanimljivo je da mu je klan razotkriven jednako kao i grupa kriminalaca oko Velje Nevolje: policijskom podvalom lažne aplikacije za tobože sigurnu i „kriptiranu“ komunikaciju članova skupine telefonskim porukama.

U aprilu mu je oduzeta i imovina, a tada se među privremeno oduzetim vozilima je 17 automobila od kojih su pet "blindiranih vozila" i tri motocikla. Šarićevom advokatu koji brani i Velju Nevolju, Dejanu Lazareviću, zapečaćeni su sefovi te blokirani dinarski i devizni računi, navodi Avaz. 




1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.