19.8.2024. 9:16
0
Kriminalci strahuju zbog dopisivanja preko Sky aplikacije: “Ko je sljedeći za hapšenje?”
FOTO: Screenshot
Raspakivanje Sky i Anom aplikacija rezultiralo je brojnim hapšenjima i optužnicama u BiH, a posljednji primjer zabilježen je prije nekoliko dana, kada su pali Banjalučani Izet Beganović i Adnan Kelecija, te Brčak Sadik Kevrić, koje terete za organizovani kriminal, odnosno šverc droge.

“U istrazi su korišteni i dokazi iz kriptovanih aplikacija”, naveli su iz Tužilaštva BiH, po čijoj je naredbi i izvedeno ovo hapšenje.

Dopisivanje na ovim aplikacijama, za koje su oni koji su ih koristili vjerovali da će zauvijek ostati anonimni, donijelo je pune ruke posla tužiocima. Na mukama su se našli osumnjičeni za šverc droge, pranje novca, uzimanje mita i druga teška krivična djela.

Čak je i glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić još u maju ove godine izjavio da su do tada potvrđene optužnice Tužilaštva BiH protiv više od 70 osoba u predmetima sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija.

“Tužilaštvo BiH, u poređenju sa zemljama regiona, do sada ima najveći broj podignutih optužnica i realizovanih akcija u predmetima sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija”, istakao je tada Kajganić i najavio da će takvih slučajeva biti još.

I bilo ih je, a jedan od posljednjih primjera je velika akcija koja je izvedena i u Banjaluci, gdje ja uhapšen Beganović, kontroverzni biznismen iz ovog grada. Riječ je o akciji “Alfa”, u okviru koje je zaplijenjena hrpa para, ali to nije jedino što se našlo u plijenu policije.

“Na području Banjaluke i Brčkog pretreseni su stambeni objekti i vozila uhapšenih te je pronađena i oduzeta poslovna dokumentacija privatnih preduzeća sa različitim djelatnostima u vlasništvu osumnjičenih, kao i veći broj mobilnih telefona i računara, oružje, više skupocjenih vozila, oprema namijenjena za opremanje improvizovane laboratorije za uzgoj i proizvodnju droge itd.”, rečeno je iz MUP-a Srpske.

Jedan od najkrupnijih ovogodišnjih primjera crpljenja dokaza iz kriptovanih aplikacija odnosi se na hapšenje osumnjičenih za povezanost sa šefom narko-kartela Edina Gačanina Tita.

Kako je “Nezavisnim novinama” potvrđeno iz Tužilaštva BiH, još u 2022. godini podignute su prve optužnice u predmetima iz Sky i Anom aplikacija. Neka od zvučnijih imena koja su se našla u ovim predmetima su Dalibor Railić, Bojan Cvijetić, Nedeljko Lubura i itd., a bilo je i presuda.

“Treba istaći da u optužnicama u predmetima sa Sky i Anom aplikacijama, osim elemenata međunarodnog kriminala, prometa droga i pranja novca, često ima elemenata korupcije i koruptivnih krivičnih djela, naročito kada se radi o krivičnim djelima primanja dara, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja od strane ovlaštenih službenih lica, koja su obuhvaćena optužnicom.

Raspakivanje kriptovanih aplikacija Sky i Anom pomaže Tužilaštvu BiH u rasvjetljavanju najtežih oblika kriminala u BiH. Operativnom analizom kriptovane komunikacije dobijeni su važni tragovi koji su poslužili za dalje procesuiranje osumnjičenih”, kazali su ranije iz Tužilaštva BiH.

Advokat Miloš Stevanović ističe da je očigledno da je pravosuđe bilo prilično ažurno po pitanju raspakivanja kriptovanih aplikacija, ali i da su policijske agencije bile posvećene ovom poslu.

“Međutim, postoji jedan veliki problem pravne prirode, a to je zakonitost tako pribavljenih dokaza. Na bazi onog što mi znamo, ti dokazi su dolazili uglavnom iz Francuske, sa servera koji su se tamo nalazili i bar u pravosuđu BiH se još nije pojavilo da su takvi dokazi zakoniti. Podsjećanja radi, zakonit dokaz je onaj koji je pribavljen po prethodnoj dozvoli suda”, ističe Stevanović za “Nezavisne novine”.

On dodaje da, primjera radi, ako neko treba da bude snimljen ili praćen, to sud mora da odobri.

“Štaviše, kada je u pitanju prisluškivanje, sud mora da odobri tačno vrijeme, način i mjesto prisluškivanja. Tako da bih, zaista, doveo u pitanje zakonitost tih dokaza. Kada se pogledaju Sky, Anom i druge aplikacije, vidjećemo u kom pravcu će to da ide. Ja podsjećam da kod nas postoji praksa prisluškivanja pojedinih aplikacija i tajnog praćenja. Na primjer, kompanija ‘Meta’, ukoliko ima nalog od suda, dostavi informacije sa Instagrama i Facebooka, ali to su zakoniti dokazi koje sud prihvata. Ne treba zaboraviti da su takve presude predmet preispitivanja drugostepenih i u konačnici i trećestepenih sudova”, naglasio je Stevanović.

Novinar iz Banjaluke Nebojša Tomašević, koji piše teme iz crne hronike još od 2008. godine, kaže da je raspakivanje aplikacija Sky i Anom, te podjela informacija dobijenih na taj način, jedna od ključnih činjenica koje su doprinijele razotkrivanju kriminala u BiH.

“Zahvaljujući tome, mnogi ‘čuvari zakona’ koji su prešli s onu stranu su otkriveni i uhapšeni. Da nije bilo toga, vjerujem da bi bar neki pripadnici policijskih agencija i političari ostali ‘čistog dosijea’ i za njihove mutne radnje ne bi se nikada saznalo. Međutim, postavlja se pitanje koliko su te informacije validne za naše sudove, te da li će oni do kojih dolaze takve informacije ostati imuni da dobijena otkrića bitna za procesuiranje na sudu ne gurnu pod tepih”, kaže Tomašević za “Nezavisne novine”.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.