23.10.2024. 10:26
0
Detalji akcije "Luna": Inspektori u šest sati upali u FZO RS-a, na meti i firma supruga Dodikove savjetnice
FOTO: ilustracija
Inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-a RS-a jutros su u šest sati upali na pretres u Fond zdravstvenog osiguranja RS-a u Banjoj Luci u okviru akcije "Luna".
Istražuju se sumnje u zloupotrebe i nezakonitosti u pademiji koronavirusa, a u vezi nabavke respiratora koje je FZO RS-a obavljao preko firme "Medietik".

Ugovore o nabavci respiratora FZO je zaključivao sa firmom "Medietik" d.o.o. Banja Luka čiji je direktor Željko Babić, inače suprug Ane Trišić Babić, savjetnice predsjednika RS-a i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Iz SIPA-e je danas saopćeno da pretresaju poslovne, stambene objekte i pokretne stvari, na više lokacija na području Banje Luke.

- Navedene aktivnosti se provode zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja propisano Krivičnim zakonikom RS-a.

Pretresi se vrše po nalogu Okružnog suda u Banjoj Luci i pod nadzorom Tužilaštva RS-a, a u saradnji sa službenicima MUP-a RS-a.

Tužilaštvo RS-a već duže vremena vodi istragu o nabavci 165 respiratora koje je, za vrijeme pandemije virusa korona, RS kupila za 12,9 miliona maraka bez PDV-a.

Pod istragom je Dejan Kusturić, v. d. direktor Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS-a, prenosi Faktor.
SIPA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.