13.1.2016. 13:33
0
Šanse za uspješnu trudnoću veće ako pokušate odmah nakon spontanog pobačaja
Parovi koji žele začeti dijete trebali bi pokušati to učiniti unutar tri mjeseca od spontanog pobačaja u ranoj trudnoći, jer su tada izgledi za uspješnu trudnoću veći nego nakon dužeg čekanja, pokazuje američko istraživanje.

Naučnici su pratili gotovo hiljadu parova nakon spontanog pobačaja na početku trudnoće i otkrili su da su žene koje su pokušale ponovo začeti unutar prva tri mjeseca od pobačaja imale 71 posto veće šanse za uspješnu trudnoću od parova koji su duže čekali.

Od 765 parova koji su pokušali začeti dijete unutar tri mjeseca od pobačaja 77 posto su postali roditelji u poređenju s 23 posto od 233 parova koji su odgodili novi pokušaj začeća.

Istraživanje nije dokazalo da novi pokušaj odmah nakon spontanog pobačaja dovodi brže do nove trudnoće ili do zdravog novorođenčeta, ali rezultati sugerišu da nije potrebno slušati tradicionalne preporuke da se na novi pokušaj čeka najmanje tri mjeseca, kazao je voditelj istraživanja Enrique Schisterman.

“Naši podaci pokazuju da kod žena, kod kojih nije bilo komplikacija uz rani spontani pobačaj, nema razloga za odgodu novog pokušaja trudnoće”, kaže Schisterman, epidemiolog s Eunice Kennedy Shriver Nacionalnog instituta za dječje zdravlje i razvoj čovjeka u Rockvilleu u Marylandu.            

Ispitanice su u prosjeku bile stare 29 godina, a njihovi partneri 30.  Polovica ih je imala spontani pobačaj između osme i 13. sedmice trudnoće, a 44 posto u prvih osam sedmica trudnoće, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Obstetrics and Gynecology.

Stručnjaci upozoravaju da se pri odluci o tajmingu novog pokušaja nakon spontanog pobačaja moraju uzeti u obzir i faktori rizika za pojavu komplikacija.

(Nedim Pobrić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.