3.5.2016. 16:27
0
Ukoliko djecu prerano izlažete korištenju tehnologije moguće su ove posljedice
Američka akademija pedijatara i Kanadsko društvo pedijatara istaknuli su da djeca do dvije godine ne bi trebala uopće biti izložena tehnologiji.

Pedijatrica i novinarka Huffington Posta ističe, pozivajući se na znanstvene izvore, desetrazloga za zabranu tehnologije djeci mlađoj od 12 godina, a među njima nisu samo oni koji ubijaju dječju kreativnost - posljedice su daleko veće od toga, prenosi index.hr.

Djeci od 3 do 5 godina trebalo bi korištenje tehnologije ograničiti na sat vremena dnevno, a onima od 6 do 18 godina, na dva sata dnevno. Međutim, djeca i mladi koriste se tehnologijom 4-5 puta više od preporučenog, često s opasnim posljedicama. Spravice poput mobitela, tableta i elektroniskih igrica dramatično su povećale dostupnosti tehnologije djeci, osobito vrlo malenoj. 

Pedijatrica i novinarka Huffington Posta ističe, pozivajući se na znanstvene izvore, 10 razloga za zabranu tehnologije djeci mlađoj od 12 godina.

1. Brz razvoj mozga
Do druge godine djetetov se mozak udvostručuje, a s brzim rastom nastavlja do 21. godine. Rani razvoj mozga definiran je vanjskim podražajima a prevelika izloženost tehnologiji povezana je s deficitom pažnje, kašnjenjem kognitivnog razvoja, težim učenjem, povećanom impulsivnošću i smanjenom sposobnošću samokontrole.

2. Kašnjenje u razvoju
Tehnologija koristi ograničene pokrete, što može rezultirati kašnjenjem u razvoju. Jedno od troje djece danas kreće u školu s kašnjenjem u razvoju, što negativno utiče na pismenost i akademska postignuća.

3. Epidemija pretilosti
Televizija i videoigrice u više su studija povezani s pretilošću. Djeca koja u svojim sobama imaju elektroničke naprave imaju 30 posto više šanse za pretilost.

4. Nedostatak sna
Preko 60 posto roditelja ne nadzire djecu kada se služe tehnologijom, a 75 posto smije imati gadgete u svojim sobama. Više od 75 posto djece od 9 i 10 godina ne spava dovoljno u tolikoj mjeri da zbog toga nižu loše ocjene.

5. Sklonost mentalnim bolestima
Prekomjerno korištenje tehnologije smatra se jednim od faktora koji doprinose nastajanju dječje depresije, tjeskobe poremećaja povezanosti, poremećaja pažnje, autizma, bipolarnog poremećaja, psihoza i generalno problematičnog ponašanja.

6. Agresija
Nasilni sadržaji mogu uzrokovati agresiju kod djece. U današnjim su medijima i tehnologiji djeca izložena fizičkom i seksualnom nasilju.

7. Digitalna demencija
Mediji u kojima se prizori mijenjanju velikom brzinom mogu doprinijeti poremećaju pažnje, kao i narušiti koncentraciju i pamćenje. Djeca se ne mogu fokusirati, ne mogu učiti.

8. Razvijanje ovisnosti
Što roditelji djeci dopuštaju više tehnologije, to se više od njih otuđuju. U nedostatku povezanosti s roditeljima, djeca mogu postati ovisna o tehnologiji, što je slučaj s jednom od 11 djece u dobi od 8 do 18 godina.

9. Zračenje
U maju 2011. Svjetska je zdravstvena organizacija klasificirala mobitele i ostale bežične gadgete u kategoriju rizika 2B (moguće kancerogeni) zbog zračenja koje emitiraju. Važno je znati i da su djeca podložnija uticajima zračenja, jer se njihovi mozgovi i imunološki sustavi tek razvijaju.

10. Neodrživost
Način na koji djecu odgajamo i obrazujemo pomoću tehnologije nije održiv. Djeca su naša budućnosti, ali nema budućnosti za djecu koja pretjeruju s tehnologijom, zaključuje pedijatrica Cris Rowan.

Anesa Agović

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.