13.6.2016. 8:47
0
Za sretnu bebu i miran san: Savjeti kako da vaša beba lakše zaspe
Ako je neka tema zajednička baš svim mladim mama onda je to sigurno san njihove bebe. Jer nije tu samo riječ o snu kao jednodimenzionalnom problemu. Bebin san, količina sna i najviše bebin ritam spavanja uvelike utječu na mlade roditelje. Jer dok beba ne spava, ne spava ni mama, a mamama baš kao i bebama ipak treba dovoljna količina sna da bi mogle funkcionisati kako treba - bez umora i nervoze.

San je stoga mnogostruko važan pa vam donosimo nekoliko dobrih savjeta dr. Harveya Karpa, autora mega popularnih vodiča za bebe i roditelje koji je svojom posljednjom knjigom "The Happiest Baby Guide to Great Sleep: Simple Solutions For Kids From Birth to 5 Years" već pomogao mnogim roditeljima iz koje vam donosimo nekoliko osnovnih smjernica kako i sebi i bebi olakšati tu fazu uspavljivanja. 

1. Usklađivanje navika od prvog dana 
Kažu da je san i ritam spavanja prilično vezan uz navike kada i kako uspavljujete svoju bebu, a mnogi roditelji misle da bi se sa sticanjem dobrih navika trebalo početi tamo negdje od trećeg mjeseca, što je, prema dr. Karpu pogrešno. Za dobre navike potrebno je krenuti odmah - od prvog dana jer do trećeg mjeseca beba već sama uskladi svoj ritam koji je obično onda još uvijek bez posebno logičnog ritma. 

2. Jeste li čuli za swaddling? 
Ima nešto u onom starom načinu kako su roditelji nekada čvrsto umotavali bebe da budu mirnije. Pa iako se danas taj način katkad smatra krivim, velika većina stručnjaka slaže se da umotavanje beba pridonosi mirnom snu. Bebe inače obično baš ne vole spavati na leđima jer imaju osjećaju da propadaju, ali im zato čvrsto umatanje pomaže u osjećaju sigurnosti. Koliko god to nekome možda zvučalo nelogično, sjetite se sebe kada se čvrsto umotate i prekrivač zaista imate osjećaj neke sigurnosti i općenito mira i spokoja. Stisnuti i utopljeni. 

3. Tišina je apsolutno nepotrebna 
Mnogi roditelji od prvog dana inzistiraju na apsolutnoj tišini i šaptanju kada beba ide spava, i kada već spava. Međutim bebe su itekako navikle na zvukove još iz doba kada su spavale u trbuhu jer iako mnogi ne znaju, zvukovi koje bebe čuju u trbuhu (glasovi, mamino srce i sve ostalo) čuli su prilično glasno. Zvukovi bebe ne plaše, već naprotiv - umiruju. Dok god čuju pokrete, muziku, glasove, bebe znaju da nisu same i taj ih osjećaj itekako umiruje. 

Zato kada beba kreće spavati možete malo stišati televizor, čisto da nema naglih zvukova, ali ne ga gasiti i stišavati do kraja. Osim toga - znajte da bebe jako vole one pozadinske, jednolične zvukove poput zvuka fena koji ih provjereno bace u san. 
A prema riječima dr. Karpa, bebin san nakon otprilike trećeg, četvrtog mjeseca postaje dosta isprekidan. To je normalno, prirodno i očekivano jer nijedno ljudsko biće zapravo ne spava čvrsto cijelu noć, no kada se odrastao čovjek probudi nekoliko puta po noći (a probudi se), on se okrene i nastavi spavati zato što zna da je još noć. No bebe to ne znaju, pa se bude i pokušavaju razbuditi kako bi shvatile gdje su. I kada se tako probude u mračnoj sobi bez ikakvog zvuka bebice se uplaše. Zato i plaču, traže društvo i utjehu pa se usput i razbude. No ako imate u pripremi kakav uspavljujući zvuk (šum mora, zvuk vlaka, automobila u vožnji i slično), beba će lakše i brže opet utonuti u san. 

4. Do kada djeluju takvi tihi zvukovi? 
Dr. Karp kaže kako bebe će koje su navikle na ovakve tihe, pozadinske zvukove s vremenom prestati željeti slušati ih. Jednostavno, s vremenom će im početi smetati i ometati im san, ali to se sigurno neće dogoditi tamo negdje do prvog rođendana. A da bi ih polako odviknuli od zvukova, ali i od swaddlinga, postepeno ih stišavajte, ublažavajte (stisak marame) i postepeno prestanite koristiti. Bebe će se brzo naviknuti. 

5. Ne dajte im da zaspu kada ne treba 
Mame koje doje u velikoj većini slučajeva uspavljuju bebu upravo na dojci. Nije to loše, međutim, ako želite imati lijep ritam spavanja i samostalnog uspavljivanja, dr. Karp savjetuje da pokušate ne dati bebi da zaspe na dojci. Ko može i kome će to upaliti neka pokuša. Dok beba doji vi pričajte s njom i ne dajte joj da zaspe, pa kada se najede i umori od dojenja i borenja sa snom malo je poljuljate i beba će biti spremna zaspati tek nakon hranjenja. Taj će vam trik jako dobro doći u periodu kada prestane dojiti. 

6. Neka braća i seke pomognu 
Ukoliko ste jedan od roditelja kojima u početku nisu trebali nikakvi zvukovi za uspavljivanje, to ne znali da neće doći razdoblje kada bi vam oni mogli pomoći. Često se bebe primjerice od oko petog mjeseca počinju boriti sa snom i tada bi vam mogli pomoći upravo zvukovi. I to ne samo ti jednolični, pozadinski zvukovi. Prema autoru ovog vodiča, bebicama može itekako pomoći već dobro poznat glas mame, tate, ali i brace i seke. Zato ne morate stišavati svoju stariju djecu dok beba spava. Glas velikog brata ili sestre može biti itekako od pomoći (naravno, ukoliko nisu jako glasni i ne vrište), pa neka oni slobodno melju i pjevaju u blizini bebe. Beba će tako znati da je među svojima, na sigurnom. 

7. Dupla porcija mlijeka i pojačani obrok neće uticati na dužinu njihovog sna 
Mnogi roditelji smatraju da ako se beba jako dobro nahrani da će onda sigurno spavati duže. No, bebe se ne bude noći radi gladi. Možda one traže da jedu jednom kada se razbude, ali glad nije ta koja ih budi. Jednostavno - bebe imaju urođeni ciklus spavanja, a to znači da spavaju 2-3 sata, pa su toliko budni pa opet toliko spavaju. Naravno, to nije striktna satnica za svako dijete i za svaki dan, ali dobro je znati da glad zaista nije ta koja ih budi. Zapravo, nekad će im preveliki obrok još jače zasmetati pri uspavljivanju jer će im biti teško u trbuščiću i to će čini malo nervoznima. 

8. Ne dajte da vam ritam njihovog spavanja upropaštava vaš ritam 
Puno je metoda kojima roditelji pribjegavaju da bi uspavali bebu. Nije neobično da se bebe voze u automobilu kako bi zaspale, da mame unose kolica u kući pa ljuljkaju bebu. I sve je to normalno, posebno za bebe koje se opiru snu. No navika je super stvar pa ako vašu bebu od prvog dana navikavate na određeni ritam spavanja (posebno nakon 3. mjeseca kada već skoro sve bebe imaju ona poznata dva dnevna spavanja) puno je lakše živjeti ako znate otprilike kada će beba iz navike ići spavati. 
Svaka beba treba imati neki uredan ritam, pa se po tome i ravnajte, ali to ne znači da svaki san mora biti odrađen striktno u krevetu. Kolica su zato zakon. Marame također, jer tako svaka mama može raditi dvije stvari odjednom - šetati i obavljati što ima za obavljati vani dok beba spokojno spava drmajući se u kolicima ili drijemajući uz otkucaje maminog srca.


(Anesa Agović / Index.hr)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.