26.9.2016. 10:15
0
Depresija ili poremećaj: Zašto se djeca odlučuju na samoubistvo?
FOTO: Ilustracija
Samoubistva djece su rijetka, ali kada se desi, ne potresa samo porodicu, već i cijelu zajednicu.

Istraživanje objavljeno u Pediatrics, fokusirano je na otkrivanje razloga koji dovode do samoubistava.

Naučnici su otkrili da su motivi samoubistava između djece i adolescenata različiti, piše Time.

Naučnici su koristili National Violent Death Reporting System kako bi analizirali slučajeve samoubistva između 2003-2012. u SAD-u.

Izdvojili su 693 slučaja koja su podijelili u dvije grupe: između pet i 11 godina starosti, i adolescente između 12 i 14 godina starosti.

Otkriveno je da su obje grupe imale istu stopu priznavanja svojih namjera drugim osobama, 29 posto njih. Većina su  bili dječaci koji su samoubistva počinili kući, a trećina ih je imala dijagnostifikovane mentalne poremećaje.

Ono što iznenađuje je što je mlađa grupa u 60 posto slučajeva imala ADHD poremećaj, a ne depresiju.

Suprotno tome, starija grupa je češće patila od depresije (u 66 posto slučajeva) nego od drugih poremećaja.

Mlađa djeca najčešće čine samoubistvo zbog problema u porodici ili problema sa vršnjacima, dok starija, pored ovih razloga, kao motiv navode i probleme u vezama.


(Anesa Agović / CDM)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.