8.11.2016. 9:49
0
Uzročnik raka ostaje u dječjoj hrani, žitaricama, fast foodu: Da li ste svjesni šta dajete jesti svojoj djeci?
Akrilamid u hrani je veliki zdravstveni problem koji se odnosi na potrošače svih dobnih grupa, ali djeca su, zbog tjelesne težine, najizloženija.

Evropska komisija je u junu ove godine napravila prijedlog pravilnika kojim bi se odredio dopušteni sadržaj akrilamida u hrani na tržištu, ali “The Independent” piše kako je od toga odustala nakon što je prehrambena industrija aktivirala lobiste i pritisnula Komisiju, prenosi “Net“…

Šta je akrilamid?

Akrilamid je prvobitno bio poznat po svojoj ulozi u industriji u proizvodnji plastike, papira i ljepila, a nakon što je počeo trovati radnike, shvatilo se da ima štetan uticaj na živčani sistem. Godine 2002. otkriveno je kako se akrilamid nalazi i u hrani i da se razvija izlaganjem hrane visokim temperaturama.

Akrilamid nastaje Maillardovim reakcijama, hemijskim reakcijama između aminokiselina i šećera poput glukoze, fruktoze i laktoze koje se odvijaju na visokim temperaturama. To su tzv. reakcije posmeđivanja, koje osim što hrani daju smeđu boju, zaslužne su i za stvaranje karakterističnog okusa pržene hrane.

Može izazvati oštećenje DNK i uzrokovati rak. Ima štetan uticaj na mozak, reproduktivni sistem i normalan rast i razvoj ploda u trudnoći.

(Merima Druškić)

HranaDjeca
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.