Uzročnik raka ostaje u dječjoj hrani, žitaricama, fast foodu: Da li ste svjesni šta dajete jesti svojoj djeci?
Akrilamid u hrani je veliki zdravstveni problem koji se odnosi na potrošače svih dobnih grupa, ali djeca su, zbog tjelesne težine, najizloženija.
Evropska komisija je u junu ove godine napravila prijedlog pravilnika kojim bi se odredio dopušteni sadržaj akrilamida u hrani na tržištu, ali “The Independent” piše kako je od toga odustala nakon što je prehrambena industrija aktivirala lobiste i pritisnula Komisiju, prenosi “Net“…
Šta je akrilamid?
Akrilamid je prvobitno bio poznat po svojoj ulozi u industriji u proizvodnji plastike, papira i ljepila, a nakon što je počeo trovati radnike, shvatilo se da ima štetan uticaj na živčani sistem. Godine 2002. otkriveno je kako se akrilamid nalazi i u hrani i da se razvija izlaganjem hrane visokim temperaturama.
Akrilamid nastaje Maillardovim reakcijama, hemijskim reakcijama između aminokiselina i šećera poput glukoze, fruktoze i laktoze koje se odvijaju na visokim temperaturama. To su tzv. reakcije posmeđivanja, koje osim što hrani daju smeđu boju, zaslužne su i za stvaranje karakterističnog okusa pržene hrane.
Može izazvati oštećenje DNK i uzrokovati rak. Ima štetan uticaj na mozak, reproduktivni sistem i normalan rast i razvoj ploda u trudnoći.
(Merima Druškić)