28.11.2016. 17:16
0
Ovo su posljedice odrastanja uz posesivnog roditelja
Snažna veza između roditelja i djeteta može da dovede do negativnih posljedica pri formiranju djetetove ličnosti! Evo zašto ne smijete da čuvate svoje dijete ljubomorno samo za sebe.
 Ne smijete da čuvate svoje dijete ljubomorno samo za sebe
Emocionalni incest je neseksualna emotivna veza između bliskih rođaka, najčešće roditelja i djece, koja tu djecu sprečava da se vežu za nekog drugog. Kako dolazi do toga, kako to utiče na dječju ličnost i sposobnost da kao zrela osoba zaista nekog voli, kao i da takav odnos može da se promijeni, objašnjava psihoterapeut, dr Zoran Milivojević.

"Zadatak roditelja je da pripremaju djecu za samostalni život i da im pomognu da se odvoje, odnosno osamostale. Osamostaljivanje podrazumijeva da je odrasli sin ili ćerka sposoban da "stoji-sam", a ne da se oslanja na roditelja, i to ne samo u materijalnom, već u emocionalnom smislu. Svaki roditelj treba da prihvati da će jednog trenutka njegovo odraslo dijete pronaći nekoga koga će voljeti više i drugačije nego što voli roditelja i to je potpuno prirodan proces.

Roditelj koji živi u emocionalnom incestu sa djetetom nije spreman da dozvoli da je neko djetetu važniji od njega. Zato reaguje ljubomorom i emocionalnim ucjenama kojim pokušava da kod odraslog djeteta izazove osjećanje krivice, dužnosti, zahvalnosti, straha... kako bi ga motivisao da mu potvrdi da je mama (ili tata) i dalje "najvažniji na svijetu". Jednim dijelom sebe takav roditelj svakoga ko je njegovom djetetu važan vidi kao prijetnju koja će mu "odvesti dijete".

Koje energetske vibracije roditelji prenose na dijete?

Roditelj bi trebao da brine o djetetu, a ne da očekuje da dijete brine o njemu. Kada roditelj traži da mu dijete "uzvrati" godine koje mu je posvetio, kada mu to definiše kao dužnost, tada traži da se uloge zamijene. Tako da na psihološkom nivou dijete postaje vezano za roditelja, odustaje od različitih prilika i izbora samo da ne bi "povrijedilo" roditelja. U psihološkoj teoriji koja je kod nas popularna, a zove se transakciona analiza, postoji koncept "unutrašnjeg djeteta" koje postoji kod svakog čovjeka bez obzira na godine. Problem je u roditeljskom "unutrašnjem djetetu" koje ne može da prihvati da je neko drugi postao važniji njihovom odraslom djetetu, prenosi Lovesensa.

U praksi često srećemo ovu vrstu emocionalnog vezivanja kada je žena razočarana u partnerske odnose, kada se osjeća nevoljenom i odbačenom, pa se okreće djetetu u kojem vidi smisao života i prema kojem okreće svu svoju ljubav. To su često i samohrane majke. U odnosu sa djetetom vide jedinu emocionalnu vezu koja će trajati do kraja života.

(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.