6.12.2016. 11:04
0
Zašto se žene odriču majčinstva?
Zbog čega se žene odriču potomstva? Psiholog i psihoterapeut dr. Marina Tumovska, koja pomaže damama da prevaziđu strah od majčinstva, kaže da je spisak razloga dugačak i navodi neke od glavnih briga, pišu Večernje novosti.

Materinstvo je odgovornost 

Dijete zahtijeva mnogo vremena, pažnje, ulaganja, žrtvovanja. Ono nije hobi kojem možeš da se posvetiš kada ti padne na pamet, a mnoge dame nisu spremne na takvu promjenu. 

Dijete ili karijera

One koje imaju djecu moraju da odustanu od blistave karijere, osim ako nisu spremne - psihološki i materijalno da bebu odmah ostave dadilji.

Strah od porođaja 

Mnoge žene su imale težak porođaj i prošle su Tantalove muke. O tome svaka potencijalna trudnica razmišlja. 

Dijete sa hendikepom 

Uvijek postoji rizik da se rodi bolesno dijete, pa je mnogima lakše da se unaprijed odreknu materinstva. 

Loši materijalni uslovi 

Ekonomska neizvesnost je kočnica za mnoge žene koje nemaju siguran posao i dovoljno velika primanja, pa se brinu da li će moći da osiguraju djeci normalan život.

Muškarci nisu oslonac 

Neke žene su imale loše iskustvo sa muškarcima ili na osnovu priča bliskih osoba donose zaključak da na partnera ne bi mogle da se oslone kada bi dobile dijete. 

(Merima Druškić/Avaz)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.