22.12.2016. 15:42
0
BiH ima dobro zakonodavstvo u oblasti dječije zaštite, ali ne implementaciju
Bosna i Hercegovina pokazuje dobre rezultate u oblasti politika i zakonodavstva u domenu dječije zaštite, a servisi i kapaciteti pa i domeni odgovornosti su manjkavi i zahtijevaju dodatni rad.

Pokazao je to Indeks dječije zaštite za BiH, jedinstveni instrument koji mjeri stepen napretka i učinka države u oblasti dječije zaštite. BiH je jedna od devet država u kojima je dosad proveden Indeks dječije zaštite, a kreirala ga je regionalna mreža ChildPact i Word Visions Regionalnog ureda za Bliski istok i istočnu Evropu.   

Direktorica za strategiju i razvoj World Vision BiH Dragana Bulić kazala je Feni da su, prema Indeksu, politike i zakonodavstva u BiH solidni, a tamo gdje nisu dorađuju se. Ali problem je u implementaciji, s obzirom na manjkavost resursa posebno u domenu servisa koji treba da odgovore na potrebe djece u stanju potrebe. 

- Namjera tog instrumenta nije da kritizira nego da naglasi progres i istakne oblasti u kojima je potreban napredak. Svi mi koji radimo za djecu, prvenstveno vladine institucije ali i nevladin sektor, treba da radimo zajedno - naglasila je.

Po njenim riječima, bit će detaljno analizirani podaci do kojih se došlo u Indeksu, a s namjerom da se postigne napredak. Svjesni su, kaže, kompleksnog državnog uređenja u BiH zbog kojeg se pažnja često ne može držati na pitanjima poput onih koji se odnose na djecu i njihovu zaštitu, ali i vjeruju u uspjeh.  

- Vjerujemo da država Indeks vidi kao bitan instrument koji joj može pomoći u samom domenu praćenja Konvencije UN-a o zaštiti prava djeteta - kazala je.

Indeks dječije zaštite rezultat je četverogodišnjeg rada oko 70 eksperata, a pruža uvid u napredak u četiri oblasti (politike i zakoni, usluge, kapaciteti, koordinacija i odgovornost). Worl Visions zajedno s Mrežom "Snažniji glas za djecu BiH" prezentirao je danas Indeks dječije zaštite za BiH, na skupu nazvanom "Dječija zaštita - od zakona do primjene" koji je okupio predstavnike vladinog i nevladinog sektora.  

(FENA) 

Djeca
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Redakcija
T:
F:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.