29.12.2016. 17:18
0
Djeca koja provode vrijeme s bakom i djedom su ljubaznija
Djeca u čijem čuvanju učestvuju djedovi i bake rastu u ljubaznije i pametnije tinejdžere, pokazalo je istraživanje stručnjaka Univerziteta “Bringam Jang” iz SAD-a.

Oni su razgovarali sa 400 mališana starih između deset i 14 godina o njihovom odnosu s dekama i bakama. Godinu dana poslije, ponovno su ih intervjuirali kako bi pratili njihov emocionalni razvoj.

Blizak odnos s maminim i tatinim roditeljima imao je pozitivan učinak na unuke, koji su se više brinuli o osobama koje nisu članovi njihove porodice i kruga prijatelja nego što je to bio slučaj kod onih tinejdžera koji nisu imali blizak odnos s djedom i bakom.

Zaključak ovog istraživanja je da bake i deke imaju pozitivan učinak na svoju unučad, a taj efekat se razlikuje od efekta odnosa između roditelja i djece, istakli su naučnici.

(CDM/Alen Avdić) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.