7.1.2017. 21:17
0
Da li djeci namećemo previše informacija
Živimo u svijetu koji je pun informacija i koje se velikom brzinom šire i rastu.

Preopterećenost djece podacima može dovesti do prekomjerne stimulacije nekih djelova dječijeg mozga. To može negativno da utiče na njihovo cjelokupno funkcionisanje, prenosi Pasarella.

U današnje vrijeme djeca su izložena svakakvim porukama koje ukoliko se prije nego što dođu do njih ne “prečiste”, mogu da unište njihovu nevinost i stvore im emocionalne i socijalne probleme.

Veliki dio problema preopterećenosti informacijama povezan je sa socijalnim medijima koji plasiraju svakakve vijesti koje su lako dostupne djeci. To su informacije koje veoma često i nijesu baš primjerene njihovim godinama.

Drugi dio problema su i sami roditelji koji žele najbolje za svoju djecu.

Pod time podrazumijevaju da treba da budu što obrazovanija i informisanija, pa samim tim ih opterećuju velikim brojem informacija.

U skladu s godinama, djeca sama moraju da postanu svjesna svojih odgovornosti i moraju da razumiju emocionalne i neurološke promjene koje im godine i situacije donose.

Ipak, sve treba da ide svojim tokom i u skladu sa uzrastom i ne treba mlade osobe opterećivati velikim brojem informacija, već oni sami treba da usvajaju onoliko podataka koliko im je neophodno, piše CDM.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.