12.1.2017. 8:29
0
Kako da spriječite i liječite promrzline kod djeteta
Najčešće se ispoljavaju na ekstremitetima (prstima ruku i nogu), na nosu, bradi i ušima.

Šta uzrokuje pojavu promrzlina?
 
Boravak na niskim temperaturama, od minus 18 do minus 21 stepen, predstavlja faktor rizika, kao i vjetar udružen sa minusom, piše “Yumama“.

Promrzlinama doprinosi i dugo stajanje na hladnoći, kao i tijesna i vlažna obuća i mokra odjeća.

Kako prepoznati promrzline?

Promrzline mogu da se podijele u nekoliko grupa:

Promrzline prvog stepena

Kod ove, najblaže vrste promrzlina, koža je blijeda, gotovo bijela (uslijed grčenja krvnih sudova). Da će nešto krenuti u pravcu komplikacija, pokazuje modrilo kože (dolazi do naglog širenja krvnih sudova). To se subjektivno manifestuje svrabom i peckanjem površine kože.

Promrzline drugog stepena

Kod ovog stepena promrzlina, dolazi do pojave bula (plikova), koji podsećaju na opekotine.

Promrzline trećeg stepena

Na koži se pojavljuju rane, koje su izrazito bolne, a mogu se vidjeti i početni znaci infekcije.

Promrzline četvrtog stepena

Ovo je najteži oblik, gde dolazi do gangrene, odnosno, potpunog odumiranja tkiva.

Kako pomoći djetetu s promrzlinama?

Dijete sa promrzlinama je potrebno odmah presvući i skinuti mu mokru obuću. Dijelove koji su najviše bili izloženi hladnoći, potrebno je prekriti suhim tkaninama ili dekicom. Kod težih oblika smrzavanja i pojave plikova, obavezno preko promrzlina staviti sterilnu gazu i odmah se javiti ljekaru.

Kod najtežih slučajeva, potrebna je i imobilizacija promrzlih dijelova tijela.

Nakon presvlačenja i utopljavanja, detetu treba dati tople napitke, najbolje zaslađene kako bi se nadoknadili elektroliti. Po potrebi, pripremiti i toplu kupku.

Spriječite pojavu promrzlina kod djece!

Na temperaturama ispod minus 14 stepeni, djeci bi trebalo ograničiti boravak napolju na 10, najviše 15 minuta. Također, mališani bi trebalo da budu i adekvatno obučeni, što podrazumijeva toplu odjeću, jaknu, kapu, šal, rukavice, kao i nepromočivu obuću.

(Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.