19.2.2017. 9:04
0
Vaspitači i pedijatri upozoravaju: Roditelji ne vode računa o higijeni svoje djece, danima ih ne presvlače i kupaju
Pedijatri i vaspitači u vrtićima tvrde da im roditelji sve češće dovode djecu koja nisu oprana i presvučena danima, sa naslagama prljavštine ispod noktiju, neuredne i zapuštene kose. Oni navode i da nije riječ o djeci siromašnih roditelja, već često o mališanima čije mame i tate dobro materijalno stoje!

Zaposleni u predškolskim ustanovama, kažu naši sagovornici, dovijaju se na razne načine kako bi roditelje natjerali da povedu računa o higijeni svojih mališana. Koriste tempere, čokolade i hranu da namjerno uprljaju djecu kako bi roditeljima skrenuli pažnju da je vrijeme da dijete presvuku i operu, ali ni to često ne urodi plodom, piše “Alo“.
 
Na ovo stravično zanemarivanje mališana prva je prije nekoliko mjeseci upozorila vaspitačica Ana Sarić. Podržali su je na društvenim mrežama mnogi vaspitači i vaspitačice iz vrtića širom zemlje, ali i pedijatri poput Saše Milićevića.

On upozorava da bi zbog loše higijene djeca mogla da dobiju gliste, razne bakterije, kandidu, gljivice, ali i brojna opasna virusna oboljenja.

“Pojedini roditelji čak i kod ljekara dovode djecu koja nisu oprana i presvučena i po nekoliko dana. Vjerujem da je slika u vrtićima još gora, jer se vaspitačice sa takvim slučajevima sreću svaki dan. Roditelji bi trebalo da znaju da se djeca moraju presvlačiti svaki dan, i da im se svakodnevno mora mijenjati garderoba. Prljavština može izazvati brojne zdravstvene probleme“, upozorava Milićević i dodaje da su stomatolozi uočili da djeca danima ne peru zube, pa je pojava karijesa u najmlađim godinama uobičajena pojava.

“Djeca nose prljav veš, uši i noge im danima nisu oprani, a ispod noktiju je mnogo prljavštine. Jednom dječaku stalno smrde noge, a hulahopkice nosi i po nekoliko dana. Kada primijetim da dete nije presvučeno danima, namjerno ga uprljam temperom kako bih dala znak roditeljima da je krajnje vrijeme da ga operu i presvuku“, kaže jedna vaspitačica.

(Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.