4.4.2017. 21:31
0
Dajte djeci da peru suđe i bacaju smeće da bi bila uspješnija kad odrastu
Želite li da vaša djeca budu uspješna u budućnosti? Onda im dajte da izbacuju smeće i peru sudove, kažu Amerikaci.

Naime, nova studija Harvard Univerziteta analizirala je studente od 1938. godine i došla do zanimljivih podataka.

Poenta je bila da dovedu u vezu navike iz najranijeg djetinjstva sa kasnijim uspjehom u životu.

Ispostavilo se da djeca koja obavljaju kućne poslove od malih nogu mnogo lakše u životu sarađuju sa drugim ljudima. Lakše im je da primijete ako neko ima poteškoće u radu jer su ih i sami iskusili nekada. Umjesto da čekaju naređenja, ovakvi ljudi su nezavisniji i lakše dolaze do rješenja.

Studija je čak pokazala da su vrijednija djeca kasnije imala jače veze sa ostalim članovima porodice.

“Kada djecu naučite da izbacuju đubre i sami peru svoj veš oni to shvataju ovako – ’Moraću da radim za život da bih bio dio života’. Ne radi se o tome da stvore radne navike već da shvate da su dio ekosistema. Da shvate da su član porodice, a sutra i član neke kompanije“, kaže Džuli Litkot-Hejms, jedna od autorki sutdije, piše b92.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.