10.5.2017. 19:36
0
"Porodilje tretirati kroz sistem zdravstvenog osiguranja"
Pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike Miroslav Jurešić na današnjem skupu u Tuzli u vezi s pitanjima porodilja je kazao da su opravdani zahtjevi porodica da se njihov status riješi, te da je pogrešno što se porodilje tretiraju u sistemu socijalne zaštite, umjesto u sistemu zdravstvenog osiguranja.

- Trudnice i porodilje nisu socijalni slučajevi. Riječ je o radno sposobnim ženama koje doprinose društvu - rekao je Jurešić i naglasio da ovaj sistem ne funkcionira dobro posljednjih 20 godina, zbog čega se treba mijenjati.

Naglasio je da se porodilje u Federaciji BiH tretiraju različito od kantona do kantona, dok u nekim kantonima ne postoji nikakav zakon koji reguliše njihova prava, što je slučaj s HNK, a donedavno je to bio i Posavski kanton.

Predsjednica udruženja "Zemlja djece u BiH" Mirsada Bajramović rekla je da porodiljske naknade nisu samo pitanje žene, nego pitanje porodice i opstanka BiH kao države, s obzirom na negativan prirodni priraštaj proteklih godina. 

U Tuzanskom kantonu predviđeno je da zaposlene porodilje primaju 90 posto prosječne plate porodilje, odnosno 55 posto prosječne plate Tuzlanskog kantona, međutim kantonalna Vlada kasni s isplatom porodiljskih naknada po godinu dana. Nezaposlene porodilje u TK ne primaju mjesečnu naknadu, osim što se od ove godine isplaćuje jednokratna novčana podrška porodiljama u visini 20 posto prosječne plate u kantonu.

Sastanak u Tuzli je jedan u nizu koje organizira Udruženje ''Žene ženama'' Sarajevo u saradnji s Udruženjem ''Zemlja djece u BiH'' Tuzla, u sektoru Prava žena, a u okviru Programa održivosti organizacija civilnog društva u BiH koga implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva u BiH (CPCD), uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), saopćili su organizatori.

(FENA/Merima Druškić) 

Porodilje
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.