8.6.2017. 17:19
1
Skup o zaštiti djece od opasnih igrica na internetu, bit će govora o "Plavom kitu" koji djecu podstiče na samoubistvo
Okrugli stol "Zaštita mladih od opasnih igara i igrica na internetu" bit će održan u ponedjeljak u Travniku, u organizaciji MUP-a SBŽ-a, županijskog Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, Sveučilišta/Univerziteta "Vitez" i Udruge pedagoga i psihologa SBŽ-a.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, cilj je okruglog stola pomoći lokalnoj zajednici, učenicima, roditeljima, pedagozima i direktorima škola u suzbijanju manipulacije i igranja opasnih igrica na internetu.

Tema okruglog stola bit će, među ostalim, online igrica "Plavi kit", koja mlade potiče na opasne izazove, pa se čak povezuje i sa samoubojstvima djece širom svijeta.

Predstavnica Udruge pedagoga i psihologa SBŽ-a Jasna Eminović kazala je kako trenutno nema pouzdanih informacija da su učenici u SBŽ-u uključeni ovu opasnu igru, ali da postoje saznanja da djeca razgovaraju o ovom fenomenu.

Eminović je istaknula da je u ovom slučaju prevencija najbitnija, a u tome veliku ulogu imaju roditelji i prosvjetni radnici.

- Roditeljima mora biti jasno da kupovinom djeci mobitela ili drugih uređaja snose i određenu odgovornost. Tehnologija nije sama po sebi loša, ukoliko su roditelji aktivni sudionici u životu svoje djece i ako kontroliraju njihove aktivnosti - navela je ona.

Kako je kazala, djeca koja provode više od tri sata u virtualnom svijetu suočavaju se i s opasnošću da se otuđe od društvene zajednice i da se zbliže s virtualnim "prijateljima" koji ih, u slučajevima poput igrice "Plavi kit", mogu odvesti u propast.

Prodekan Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta/Sveučilišta "Vitez" Hadžib Salkić upozorio je kako su na meti igrica, kao što je "Plavi kit", upravo najmlađi koji su najlabilniji prema izazovima koji mogu biti i smrtonosni.

Viši asistent Adnan Pirić istaknuo je kako je BiH potpisnica brojnih konvencija i ostalih propisa koji se bave zaštitom djece na internetu te da bi i samo procesuiranja administratora ovakvih igrica bilo veliki korak u njenom suzbijanju.

Na konferenciji je istaknuto kako županijski MUP-ovi nemaju odjele za visokotehnološki kriminal, ali da imaju na raspolaganju suradnju s drugim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH koje za to imaju kapacitet.

Okrugi stol će biti održan u ponedjeljak, u prostorijama Sveučilišta/Univerziteta "Vitez" u Travniku, s početkom u 11 sati.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.