14.6.2017. 17:50
0
Kazna, ignorisanje ili podrška: Kako reagovati na napade bijesa kod djece?
Ne postoji roditelj koji se nije našao u čudu kada se njegovo divno i poslušno dijete odjednom pretvorilo u malog vragolana koji je se baca po podu, vrišti i ne želi da sluša, piše Yumama.

Kako bi trebalo postupiti kada do ove promjene dođe, kao i da li ima razloga za zabrinutost, odgovara terapeut Tomislav Kuljiš, osnivač Centra za Prirodno roditeljstvo.

Neposlušnost, vrištanje, bacanje po podu… Samo su neki od “simptoma” stanja koje se naziva Temper tantrum, a koje je karakteristično za drugu godinu života.

“Ispadi bijesa, stanje koje još nazivamo i Temper tantrum, je potpuno normalan proces koji se događa zato što djetetov nervni sistem još uvijek nije razvio sposobnost da se izbori sa frustracijama. Kada se dijete suoči sa nečim što mu se ne dopada, u smislu granica i zabrana, dakle uđe u frustraciju, ono zapada u stanje koje je naizgled strašno, ali sasvim normalno”, objašanjava osnivač Centra za Prirodno roditeljstvo Tomislav Kuljiš i dodaje da je su takvi ispadi karakteristični gotovo za svu djecu.

Iako bi djecu trebalo podržati u tom procesu, i dalje je najčešća preporuka da bi dijete tada trebalo ignorisati ili kazniti kako bi samo shvatilo da to nije prihvatljivo ponašanje.

Međutim, Kuljiš ističe da je važno razumjeti da je to nešto što se događa djetetu, da dijete to ne radi namjerno, kao i da se radi o krajnjoj nekontroli – kod odraslih bismo to zvali slom živaca,piše Yumama. 

“Djeca nemaju sposobnost da u tom trenutku uspostave kontrolu nad sobom. Tada im je potrebna pomoć roditelja, da ih umiri i da ih ponovno dovede u normalno stanje, u čemu je najpreporučljivija varijanta čvrsto stisnuti dijete, zagrliti ga, ali ne kao da smo ljuti ili bijesni, već potpuno smireni, s energijom ‘Ja sam tu, sve će da bude u redu’, sve dok se dijete ne smiri. U međuvremenu će dijete biti agresivno prema roditelju, plakaće, otimaće se, ali to ne znači da njegova potreba nije da ga roditelj i dalje grli”, kaže Tomislav Kuljiš.

(Alen Avdić)

DjecaKazna
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.