7.7.2017. 20:45
0
Otvoreno igralište Pčelica koje su izgradili njemački srednjoškolci
Vrtić „Pčelica“ od danas ima novo dječije igralište izgrađeno po modernim standardima, sa drvenim mobilijarom i na zemljanoj podlozi, a u narednom periodu bit će zasađena i trava. Tridesetak polaznika ovog vrtića već danas je uživalo u dječijim igrama na penjalicama, klackalicama, ljuljačkama, pješčaniku...

 Ovo igralište poklonili su im srednjoškolci iz Njemačke koji su umjesto odlaska na ekskurziju odlučili da dođu i Sarajevo i za svega sedam dana naprave potpuno novo igralište. Ono što su dosad učili na časovima tehničkog odgoja, sa svojim nastavnicima primijenili su na terenu, a koliko su uspješni u ovom poslu najbolje pokazuju sretna lica djece iz vrtića. Osim volonterskog rada, ovi vrijedni srednjoškolci su sa svojim roditeljima prikupili i sredstva u iznosu od 15.000 eura potrebna za realizaciju projekta, drvo, materijale, transport...

Jedna od učenica, Laura Vinagre kaže da su pokušali djeci napraviti mjesto za igru i da su uživali u tome. Nije joj žao što je ovako provela ekskurziju.

- Za mene je ovo bila prava ekskurzija. Bila sam sa svojima drugarima i nastavnicima i zajedno smo radili, a to mi je jednako pričinjavalo zadovoljstvo kao da smo bili na ekskurziji - kazala je Laura.

Učenicima i njihovim nastavnicima u ime Općine Stari Grad danas se zahvalio predsjedavajući Općinskog vijeća, dr Jusuf Pušina.

- Vi ste ovim igralištem dali svoje srce Sarajevu, a Sarajevo i Stari Grad su vas primili u svoje srce. Zahvaljujem vam se na svemu što ste učinili za našu djecu, a zahvalnost dugujemo i vašim nastavnicima i firmi KuKuk Kultur iz Štutgarta koja je dala ogroman doprinos. Možemo reći da je od danas Štutgart naš bratski grad - kazao je Pušina.

A, upravo KuKuk –Kultur e.v. je mjesto gdje učenici iz cijele Njemačke mogu iznijeti svoje ideje, razmijeniti iskustva i opredijeliti se za ovakav vid volontiranja. Saradnja je ostvarena putem općinskog Sektora za lokalni razvoj, a šefica sektora Selma Velić kaže da su njihov prijedlog u Njemačkoj prihvatili bez puno razmišljanja.

-Firma 'KuKuk –Kultur e.v.' poznata je po izgradnji ekoloških igrališta širom svijeta, te smo tragom tih saznanja poslali prijedlog za saradnju. Odmah su prihvatili našu ideju, i kao što vidite veoma brzo ona je realizovana, na zadovoljstvo svih nas, a najviše mališana iz vrtića -kazala je Velić.

Sarajlije se 'odužile' na svoj način

Volonteri ističu gostoljubivost na koju su naišli u Sarajevu, te kažu kako su im komšije svakog dana donosile kafu, sokove i voće za osvježenje. S druge strane, građani koji žive u blizini igrališta kažu da im je drago što su se mogli uključiti, te da je lijepo vidjeti ovako mlade ljude koji su toliko vrijedni i predani poslu. Roditelji djece koja su polaznici vrtića organizovali su zakusku uz sokove i tortu povodom završetka radova. Ovaj plemeniti čin učenika oduševio je mnoge, tako da ih je jednog radnog dana besplatnim ručkom iznenadila aščinica ASDž, a počašćeni su i tucanom kahvom iz Dibeka.

Nastavnik Jorg Juli kaže da je oduševljen srdačnošću na koju su naišli.

- Kada smo saznali da dolazimo u Sarajevo svi smo bili jako uzbuđeni. Radovali smo se što ćemo napraviti igralište, ali i što ćemo imati priliku da posjetimo Sarajevo. Grad je uzbudljiv i lijep i veoma srdačno smo primljeni, pa se nadam da ćemo imati priliku da opet dođemo - kazao je Juli.

Uprava vrtića „Pčelica“ uručila je danas zahvalnice Općini Stari Grad, firmi KuKuk Kultur i učenicima koji su izgradili igralište.


(Patria/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.