6.10.2017. 15:01
0
Djeca u Kantonu Sarajevo održala svoju prvu skupštinu
Povodom obilježavanja Dječije nedjelje - nedjelje borbe za dječija prava, a u organizaciji Udruženja „Dajte nam šansu“, u Sarajevu je danas održana Prva dječija skupština Kantona Sarajevo.

Dječiju Skupštinu zvanično su otvorili Ana Babić, predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo, Predsjedavajuća Dječije Skupštine Medina Kučinar, učenica devetog razreda osnovne škole, te dopredsjedavajući Tarik Gafić.

„Dječija nedjelja“ se tradicionalno obilježava širom Bosne i Hercegovine s ciljem promocije prava djeteta, poboljšanja društvene brige za djecu i jačanja odgovornosti svih subjekata zaštite koji brinu o djeci.

„Polazeći od toga da su mogućnosti djece nejednake, ali da su jednaka njihova prava, Udruženje 'Dajte nam šansu', zajedno sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, uz podršku nevladinih organizacija i različitih ustanova KS, Općine Novi Grad, te uz podršku nevladinih organizacija i različitih ustanova, odlučilo je organizovati prvu Dječiju Skupštinu 'Ja to mogu'. Na skupštini su učestvovala djeca različitih kategorija (djeca sa poteškoćama u razvoju, djeca bez roditeljskog staranja, djeca izložena nasilju, socijalno ugrožena djeca i tipična djeca) i danas su zvanično uputili inicijative prema predstavnicim vlasti, uz nadu da će neke od njih biti usvojene i riješene na zadovoljstvo sve djece sa područja KS“, kazala je Ines Kavalec, direktorica Udruženja, te dodala:

„Djeca nemaju često priliku javno iskazati svoje mišljenje, a i kada uspiju njihov se glas ili ne čuje ili ne uzima kao validan. Zbog toga, ovim projektom, želimo pružiti djeci mogućnost da javno iznesu svoje mišljenje i prijedloge za poboljšanje njihovog statusa u društvu a kroz organizaciju prve Dječije skupštine KS.“

Dječija skupština ima 25 zastupnika i u njoj djeluju četiri kluba: klub djece sa poteškoćama u razvoju, klub djece tipičnog razvoja, klub djece bez roditeljskog staranja i socijalno ugrožena i klub djece iz internata.

Uspješno održanom Dječijom skupštinom okončano je obilježavanje dječije nedjelje, a u Udruženju „Dajte nam šansu“ se nadaju da će neke od predloženih inicijativa biti realizovane do sljedeće godine i nove skupštine na kojoj glavnu riječ vode djeca.

Udruženje „Dajte Nam šansu“ je neprofitna, nevladina, altruistična organizacija koju su osnovali roditelji djece sa poteškoćama u razvoju, iz potrebe da udruženi djeluju na stvaranju boljih društvenih okolnosti za ugodniji život svojih porodica i svoje djece.

28. maja 2014. godine, uz podršku USAID-a i Općine Novi Grad, otvoren je Servis centar „Dajte Nam šansu“. Usluge koje profesionalno osoblje, prijatelji/ice Centra i volonteri/ke pružaju u Servis centru Udruženja „Dajte nam šansu“ mogu koristiti sve porodice sa prebivalištem na području Kantona Sarajevo koje imaju člana sa poteškoćama u razvoju – bez obzira na medicinsku dijagnozu, dob i stepen invaliditeta. Usluge Centra su besplatne, a u prvih 18 mjeseci rada Servis centra pružili smo preko 11.000 usluga za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju, kao i za brojne bliske članove njihovih porodica – roditelje, staratelje, braću i sestre.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.