Boje i aditivi mogu povisiti nivo hiperaktivnosti djece, pokazala je britanska studija objavljena u medicinskom časopisu „The Lancet“. Aditivi se prehrambenim proizvodima dodaju radi poboljšanja trajnosti, okusa ili izgleda ili promjene boje.
Istraživači s Univerziteta u Southamptonu ispitivali su ponašanje djece koja su dobivala ili koktel najčešćih aditiva u hrani ili običan voćni sok.
Studija koju je naručila britanska Agencija za prehrambene standarde potvrdila je, kažu istraživači, rezultate prijašnjih studija provedenih na djeci koja pate od hiperaktivnosti, odnosno ADHD-a.
- Dokazali smo da aditivi nepovoljno utječu na hiperaktivno ponašanje djece u dobi od tri i osam godina. Općenito, djeca koja su dobila aditive u prosjeku su se za 10 posto približila definiciji hiperaktivnoga djeteta, rekao je Jim Stevenson.
Istraživanje je provedeno na 153 djece u dobi od tri godine i 144 djece u dobi od osam godina.
(Avaz/Ajla Hurko)