23.12.2017. 22:26
0
Tjerate djecu da kažu istinu kad urade nešto loše, a poslije ih kaznite
Psihijatar Milan Milić govori često u medijima o životnim temama kao što su problemi, zrelost, ali i vaspitanje djece.

Gostujući u emisiji Minut-dva na temu vaspitanja djece rekao je:

“S jedne strane roditelji ga uče da ne treba da laže, a s druge traže od njega da dijeli igračke sa drugarima iako samo to ne želi. Nijedno dijete to neće uraditi samo. Djeca su po prirodi sebična, a mi ih učimo da ne budu. Na tom putu učimo ih pretvaranju. Naravno da je mjera negdje između. Mi tražimo da dijete bude prema nama iskreno, a ako prizna nešto loše, poslije bude kažnjeno. Niko ga ne pomiluje i kaže: „U redu je, pazićeš sljedeći put”. Tako dijete nauči da istina ima dva kraja, baš kao i laž. Ako sakrijem i ne priznam, neću biti kažnjen”.

Zaključak se sam nameće, u vaspitanju, mjera je jedina prava stvar.

“Postoji jedna izreka u psihoterapiji, u carstvu roditelja nije se pojavio car. Ne postoje pravi i konačni savjeti, pa da za svaku situaciju imate recept. Bavljenje djetetom, razumijevanje, razvoj povjerenja. Vi i vaše dijete ste genetska kombinacija i vi možete dobiti dijete koje je vama slično, ali možete i ono koje ne liči ni najmanje na vas. To znači da je potreban individualni pristup. Dakle, ako je dijete prepoznalo krivicu, ako je nešto uradilo prvi put, ne treba ga kažnjavati”, prenosi CDM.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.