11.1.2018. 22:37
0
Kako prepoznati koju vrstu kašlja dijete ima
Prehlade, laringitisi, upale grla, počinju se javljati tokom jeseni, a obično ih prati kašalj. Ukoliko vaše dijete često kašlje, evo malog vodiča koji će vam pomoći da otkrijete koju vrstu kašlja dijete ima.

Kašalj iz grla
Javlja se iznenadnim napadima, po karakteru je zaglušujući, bez iskašljaja, često prati upalu i nadražaj u grlu. Najčešće ga prate simptomi upale ždrijela, prenosi Avaz.

Kašalj iz dušnika

Prema karakteru je sličan kašlju iz grla, uz prizvuke "laveža". Prate ga prilično jaki bolovi iza grudne kosti. Javlja se kod upale dušnika. U početku je, dok traju bolovi, suh, a onda slijedi iskašljavanje.

Kašalj kod bronhitisa
Kašalj koji se javlja kod akutnog bronhitisa traje stalno, bez karakterističnih napada. U početku je suh i neproduktivan, a potom se javlja iskašljaj. Može biti proziran, što obično karakterizira virusne infekcije ili je, pak, žućkast do zelenkast, što je znak da je nastupila bakterijska infekcija.

Astmatični kašalj
Obično je nadražajan, a kod blažih oblika bolesti podstiče ga dubok udah, udisanje hladnog vazduha ili smijanje. Nakon napada kašlja, u plućima se može čuti zvuk "sviranja".

(Ajla Hurko)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.