12.4.2018. 16:44
0
Za bebe je dobro da leže na stomaku
Bebe obično ne vole kada ih okreću na stomak i prilično su mrzovoljne zbog toga, a pedijatri savjetuju roditeljima da ne odustaju od tog položaja, jer je on veoma važan za nesmetan razvoj djeteta.

Naime, vrijeme provedeno na stomaku višestruko doprinosi razvoju bebe. Taj položaj sprečava pojavu sindroma zaležane glave, a bebe se na taj način pripremaju za puzanje.

Kroz vrijeme koje provode na stomačiću one se fizički osposobljavaju za dalji razvoj i nove pokrete. Postepeno ćete primjetiti kako su kod bebe sve vidljiviji mišići na rukama, gornjem dijelu leđa i ramenima.

Pedijatri se inače zalažu za to da bebe koje nemaju nikakvih zdravstvenih problema treba staviti na stomak već po izlasku iz porodilišta, dok su budne i uz stalni nadzor.

Nemojte da se iznenadite ukoliko im se to ne svidi odmah i ukoliko se početni pokušaji završe otporom. Prvi put će možda izdržati samo minut, dok ne počnu da plaču.

Zato je potrebno da se postepeno navikavaju da budu u tom položaju. U početku neka tako leže minut-dva, a oko trećeg mjeseca i do pola sata.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.