20.6.2018. 17:22
0
Ovaj robot zamjenjuje dadilju, djeca ga obožavaju
Kada dijete vidi ovog robota odmah ga prihvata kao prijatelja, kažu iz kineske kompanije koja ga prodaje za 1.200 eura.
iPal priča kineski i engleski, zna i viceve, a stiže i robot koji će biti društvo starijima. 

Robot veličine djeteta, koji govori kineski i engleski, predaje matematiku, priča šale i predlaže igre predstavljen je nedavno u Šangaju, a zamišljen je kao pratnja najmanjoj djeci koja nemaju s kim da se igraju. 

“iPal”, visok poput petogodišnjaka, pokreće se na točkićima, ima savitljive ruke, na prsima mu je veliki tablet, a pokretljive oči su opremljene tehnologijom za prepoznavanje lica.

"Robot je zamišljen kao društvo djeci", rekao je Tingija Huang, suosnivač AvatarMind Robot Tehnologika, razvojne kompanije koja je osnovana prije četiri godine, a sjedište joj je u Nankingu, na istoku Kine. 

"Kada dijete vidi našeg robota odmah ga prihvata kao prijatelja, drugo dijete u porodici”, rekao je.

Robot je bijele boje sa ružičastim ili plavim ivicama, po izboru, a roditeljima može omogućiti da razgovaraju s djetetom i da ga nadziru zahvaljujući senzorima pomoću kojih sluša i posmatra okolinu, prenosi Tuzlanski.ba. 

Cijena mu je oko 1.200 eura, a luksuzni model s većim ekranom i baterijom produženog vijeka trajanja dostiže i 1.720 eura. 

Procjenjuje se da bi zarada od prodaje ovog robota u 2019. godini trebala iznositi oko 570 miliona dolara. 



(Lejla Trle) 
DjecaRobot
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.