8.11.2018. 14:15
0
Pet kućnih igara odličnih za zabavu s vašom djecom
Iskoristite slobodne trenutke i provedite ih sa svojom djecom! Poklonite im pažnju, jer to je ono što im u tom periodu najviše treba. Osim što je važno edukovati djecu, potrebno je izdvojiti vremena i za malo zabave s njima.

Navest ćemo vam pet kućnih igara koje mogu poslužiti kao odlična zabava s djecom u nedostatku ideje. Ono što je najvažnije udaljit će vas od tehnologije i posla.

1. Životinjska pantomima

Na komade papira ispišite imena raznih životinja, zgužvajte papiriće i stavite ih u jednu posudu. Vi i vaše dijete naizmjence izvlačite papiriće i imitirajte glasanje i ponašanje životinje sve dok ovaj drugi ne pogodi o kojoj se životinji radi.

2. Gradovi i sela

Sve što vam je potrebno za ovu igru jeste papir, olovka i više ukućana. Na papiru napravite osam rubrika (država, grad, selo, planina, rijeka, voće, povrće, automobil). Kada ste to uradili trebate da kažete jedno slovo. Na osnovu tog slova svi ispunjavate rubrike (na primjer slovo “A”, cilj je popuniti sve rubrike). Nakon što ste izdvojili vremena i popunili rubrike, svi čitate vaše odgovore. Ako se vaš odgovor podudari s nekim drugim dobijate svi po 5 bodova, ako je drugačiji od drugih po 10 bodova, a ako neko uopće nije odgovorio u zadatu rubriku, a vi jeste dobijate 20 bodova. Igrate igru dok vam ne dosadi, ili dok vam ponestane slova. Najbolje je igru igrati s više osoba. Igra potiče na razmišljanje i edukativna je. 

3. Muzička ludarija 

Skupite nekoliko plišanih životinja na hrpu i izaberite neku veselu pjesmu u kojoj ćete uživati i vi i vaše dijete. Plešite dok neko (mama ili tata) ugasi muziku nakon čega svi plesači se moraju ukipiti. Ako se netko pomakne prije nego muzika ponovno krene mora odabrati jednog plišanog plesnog partnera. Izgubio je onaj koji pokupi najviše plišanih igračaka.

4. Obojena zabava

Papire u različitim bojama razbacajte svugdje po sobi. Svaka boja neka se barem tri puta ponavlja, a ako se dijete ne bi poskliznulo zalijepite ih ljepljivom trakom za pod. Pustite muziku, a vaše dijete neka pleše tako da primjerice mora stati samo na žutu boju. Tokom igre promijenite boju, prenosi Kidsinfo.ba.

5. Mali košarkaši

Napravite lopticu od čarape, na jednu stranu prostorije stavite kantu,a na drugoj klinci neka sjednu na pod. Cilj je ubaciti lopticu u kantu i svaki put kada to pođe za rukom, dijete mijenja poziciju. Pobjednik je onaj tko pogodi kantu sa svih pozicija.



(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.