27.11.2018. 16:40
0
Muidža: Što bolje pripremiti djecu za izazove modernog življenja i tehnologije
Dvije kakanjske škole su danas ugostile generalnog direktora Tvornice cementa Kakanj (TCK) Branimira Muidžu, koji je tokom ovog druženja učenicima i školama uručio mBot robote i demonstrirao kako se koriste i programiraju.

Na ovaj način započela je podjela 40 mBot robota sa pratećim tablet i laptop računarima školama u Kaknju. Ovome je prethodila obuka koju su IT stručnjaci TCK održali za nastavnike kakanjskih osnovnih škola o sastavljanju i praktičnoj upotrebi mBot robota u svakodnevnoj nastavi. Učenici će koristiti robote na časovima informatike i tehničkog obrazovanja za rano učenje programiranja, logičkog razmišljanja i razumijevanja uzročno-posljedičnih veza.

- Naša su nastojanja da što bolje pripremimo našu djecu za buduće izazove modernog življenja i moderne tehnologije. Radi ostvarenja tog cilja, Tvornica cementa Kakanj redovno podržava sve škole na području općine Kakanj kroz opremanje informatičkih kabineta modernom opremom. Doniranjem ovih robota idemo korak dalje jer ovo je sasvim novi pristup učenju koji se koristi u naprednim zemljama, a to je ono što želimo donijeti u Kakanj - kazao je Muidža.

Dodao je kako žele da se od rane dobi kod sve djece razvijaju sposobnosti, nova znanja, kreativnost, želja za učenjem i osjećaj uspješnosti. Ovakvim pristupom, kako je naveo Muidža, daju mladima važan alat, a to je tehnološka pismenost i moderni pristup učenju uz pomoć kojih mogu razvijati nove ideje za poslovanje i dobrobit zajednice. 

Nedžmina Buza, direktorica osnovne škole "Hamdija Kreševljaković" Kakanj, najbrojnije škole na području općine Kakanj, je uime svih učenika i nastavnika izrazila zahvalnost TCK na ovoj vrijednoj donaciji.

- Ovo je doba modernih tehnologija i rijetko koje zanimanje danas možemo zamisliti bez primjene programiranja. Sretni smo što pravimo ogroman korak u naprednom pristupu obrazovanju i uključivanju u moderne tokove čemu teže svi prosvjetni radnici u našem okruženju kako bi sve naše učenike pripremili za sve ono što ih čeka u budućnosti - kazala je Buza.

Direktor osnovne škole "15.april" iz Doboja kod Kaknja Numo Begovac je izrazio zahvalnost TCK na dugogodišnjoj podršci svim segmentima rada i razvoja škole.

- Ova donacija će značajno unaprijediti rad naše škole posebno u smislu pripremanja naše djece za život i budućnost. Sa ovim savremenim učilima olakšat će se i rad informatičke sekcije i razviti pozitivne osobine kod djece i kod nastavnika - kazao je Begovac, saopćeno je iz TCK.  


(FENA / Lejla Trle)

Djeca
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.