19.2.2019. 16:07
0
Prvi sat u životu bebe
Tokom trudnoće vjerovatno ćete često zamišljati kako će izgledati vaša beba i šta će osjećati kada se prvi put bude našla u vašem naručju. Vjerovatno vas zanima kako izgleda porođaj posmatrano iz bebinog ugla ili kako beba reaguje na spoljašnji svijet nekoliko sati po rođenju .

Kako vaša beba doživljava rođenje?

Zamislite da ste na sigurnom i toplom mjestu , da ne osjećate nikakvu nelagodnost ili bol, a da zatim iznenada počinjete da napuštate to mjesto i dolazite u prostor blještavih svjetala, hladnoće, dodira, mirisa i velike buke. Vaša leđa se ispravljaju po prvi put , pluća vam gore, a neko vas zaista jako trlja grubim peškirom . Sada zamislite da ste se ponovo vratili u svet toplote , ponovo ste sklupčani uz toplu majčinu kožu . Niko vam više ne stavlja u usta metalne kašičice , puštaju vas da se na miru odmorite . Možda , uz malo sreće ponudiće vam se i sladak kolostrum iz majčinih grudi . Potrebano je malo vremena da se mama i beba usklade oko sisanja , pa gozba može da počne. U idealnom svijetu , beba osjeća neprijatnost realnosti samo nekoliko minuta nakon rođenja nakon čega biva smještena pod nežno okrilje svoje majke .


Kako će izgledati vaša tek rođena beba ?

Njena glava može biti malo nepravilnog oblika , pomalo preduga . Možda će u licu biti rozikasta , a njene ruke i noge mogu biti plavkaste . Nemojte se uplašiti ukoliko beba bude imala sukrvice na koži , to je česta pojava , kao i kada se beba rodi sa malim bjeličastim sluzavim naslagama na koži .Te promjene na koži bebe će izbledjeti nakon 24 ili 48 sati po rođenju . 


Šta vaša beba doživljava u prvim trenucima svog života ? 

Prvih sat vremena u životu tek rođene bebe su veoma kritični . Prelazak u ” spoljašnji ” svijet iz majčine utrobe zahteva brojna fizička i psihička prilagođavanja . Prvim udisajem vazduha beba mora preći sa fetalne na novu cirkulaciju . Sam čin udisanja predstavlja za tako mala pluća veliki napor i iziskuje mnogo energije . Ubuduće će bebina pluća dobijati mnogo više krvi , a ovi nježni , prethodno tečnošću ispunjeni organi sada imaju zadatak da se te tečnosti ” otarase ” i počnu da prenose kiseonik do svih vitalnih organa u organizmu . Posmatrajte babicu ili medicinsku sestru kako pregleda i mjeri vašu bebu , pitajte je da li je sve u redu , provjerite njene mere na rođenju . Ne zaboravite da ste sada vi ” glavni ” – to je vaša beba !


Veza je uspostavljena 

Ukoliko je to moguće , izdvojite vrijeme da istražite savršeno tijelo vaše bebe . Vaša beba će biti predivna , bez obzira na boju kože ili oblik glave koji bude imala . Prvi sat u životu bebe predstavlja period velike uznemirenosti . Posle prvog plača , beba se uglavnom smiri kako bi osmotrila novi svijet oko sebe . Ukoliko osvjetljenje nije previše jako , beba će se truditi da otvori oči i kao da će pokušavati da osmotri lica i predmete oko sebe . Poznati nežni zvuci kao što su glasovi mame ili tate sigurno će umiriti bebu . Ovo je idealno vrijeme da uspostavite prvi nježni kontakt sa vašom bebom i da počnete sa dojenjem . Tokom ove faze bebe uče kako da pronađu put do mamine bradavice , kako da povuku prvo mlijeko i nauče pravilno da gutaju . Ukoliko je prvi pokušaj sisanja bio dovoljno dobar i za mamu i za bebu , onda će naredni podoj biti još lakši .


Kakvo ponašanje možete da očekujete od vaše bebe ?

Bebe su čudesne i veoma sposobne . Ukoliko ne primaju nikakve lijekove po rođenju one će vjerovatno krenuti u istraživanje okoline i inicirati dojenje . Sebe će moći da umire sisajući prst . Takođe , one mogu da održavaju optimalnu tjelesnu temperaturu neprestanim pokretanjem ekstremiteta . Njihove oči mogu se fokusirati na 5-6 centimetara , što je skoro precizna razdaljina od mamine ili tatine ruke do njihovog lica .


Da li je normalno da vaša beba po rođenju zaspi ?

Rođenje je zaista naporno i predivno iskustvo i nakon porođaja idealno bi bilo dozvoliti mami i bebi da odspavaju zajedno nekoliko sati . Nije neobično da beba odspava 4-8 sati nakon rođenja , budeći se na kratko kako bi pojela samo malo mlijeka i nastavila da spava dalje .


(Admir Oručević)

MameBebe
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.