6.6.2019. 14:35
0
Ne treba se praviti da je sve u redu: Kako se svađati pred djecom?
Kada do nesuglasica dođe, roditelji često izbjegavaju da ih razriješe pred djecom. Pročitajte zbog čega je to pogrešno i kako bi rasprava pred djecom trebalo da izgleda.

Svađe između partnera su neizbježne s vremena na vrijeme, a roditelji znaju koliko je frustrirajuće kad se usred prepirke pojavi dijete i razgovor naglo utihne. Ali, to ne mora da bude tako, kažu stručnjaci.

Naime, oni tvrde da je svađa pred djetetom dobra, jer iz nje može nešto i da nauči. Rezultati studije sprovedene na američkom Univerzitetu Vašington, u kojoj je učestvovalo 109 parova s djecom, pokazali su da djeca imaju bolji odnos s roditeljima i sami sa sobom ako svjedoče roditeljskim raspravama i svađama.

Drugim riječima, roditelji ne treba da skrivaju pred djecom bijes i ljutnju usmjerenu na partnera. To ne znači da roditelji ne moraju da paze na riječi koje upućuju jedno drugom, već da konstruktivna rasprava može djetetu da bude podloga za učenje o odnosima i reakcijama drugih.

Rasprava roditelja podrazumijeva da se o nekim pitanjima ne slažu, što je sasvim normalno i uobičajeno. Kod neslaganja je važno da su oba roditelja svjesna da je mišljenje drugog jednako važno.

“Raspravljajući na konstruktivan način, roditelj pokazuje interes da sasluša drugu stranu, ne vrijeđa i ne omalovažava pritom i zajednički pronalaze rješenje za problem. Korisno je da djeca svjedoče takvoj vrsti rasprave jer uče kako da rješavaju nesuglasice i pritom poštuju različitost i na kraju kako je moguće nakon rasprave nastaviti dobar odnos iako se ne slažemo u svemu”, kaže psihoterapeut Lina Đulvat.

Djeci je važno objasniti zašto dolazi do svađa. Treba da shvate da je svako od nas različit i da ne gledamo isto na situacije, kao i da je to očekivano, a ne izuzetak. Iako ponekad nije moguće to postići iz prve, važno je poručiti djetetu da je za neke probleme potrebno vrijeme i da roditelji na tome rade.

Ne treba se pred djecom pretvarati da je sve u redu ako nije, jer ona vrlo dobro osjećaju situaciju. Time im samo šaljete zbunjujuće poruke.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.