16.10.2019. 22:28
0
Pretilost kod djece gorući problem današnjice
Pretilost kod djece gorući je problem današnjice, istaknuto je na javnoj tribini "Smanjenje pretilosti kod djece osnovnoškolskog uzrasta i poboljšanje školskih užina – (S)jedi, 5".

Projekt "(S)jedi, 5" dio je šireg projekta "Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u Bosni i Hercegovini", koji u BiH provodi više nevladinih udruženja u saradnji s entitetskim ministarstvima zdravstva i Ministarstvom civilnih poslova BiH.

Na tribini u Mostaru predstavljeni su analiza i zaključci proizašli iz navedenog projekta.

Pedijatrica, specijalist endokrinologije i dijabetologije, dr. Željka Bilinovac istaknula je kako je početkom ovog stoljeća pretilost gorući problem kod djece.

- Djeca koja su pretila u ranoj dobi, kasnije su kardiovaskularni bolesnici. U poljednje vrijeme najviše djece pati zbog depresije uzrokovane pretilošću. Takva djeca su izolirana u društvu, povlače se u sebe, najčešće razvijaju depresiju, ali i neke druge poremećaje - upozorila je Bilinovac.

Dodala je kako je pretilost poremećaj prehrane te da kod djevojaka u pubertetu pretilost može voditi ka anoreksiji.

- Djevojke pokušavaju same riješiti problem, što se, onda, može razviti u mnogo teži metabolički poremećaj, kao što su anoreksija i bulimija, gdje je smrtnost veća nego kod pretilosti - istaknula je te je dodala kako je zbog toga izuzetno važno pretilo dijete uputiti stručnoj osobi.

Ona je predstavila rezultate istraživanja koje je 2018. godine provedeno u endokrinološkoj ambulanti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Od 1.350 pregledane djece u tom istraživanju, njih 240 bilo je izrazito pretilo, a od toga je 40 posto pretile djece razvilo neku endokrinološku bolest.

Magistar edukacijskih nauka iz oblasti kineziologije Nedžad Vuk govorio je o rezultatima istraživanja provedenim u Mostaru proteklih godina, a koji pokazuju da iz godine u godinu kontinuirano opada broj djece s normalnom tjelesnom težinom.

Dodao je kako je najkritičniji peti razred osnovne škole. U tom uzrastu 41 posto dječaka ima normalnu tjelesnu težinu.

Za pravilan razvoj i zdravlja djece, Vuk je istaknuo kako je iznimno bitna tjelesna aktivnost te minimalno dva sata tjelesnog i zdravstvenog odgoja sedmično.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.