16.6.2021. 13:35
0
Roditelji ogorčeni zbog odluke Vlade KS o umanjenju cijena za vrtić samo za dio 2021. godine
Nakon što je Vlada KS 7. maja ove godine donijela Odluku o dopuni Odluke o umanjenju mjesečne cijene boravka djece u vrtićima, u slučaju potrebe za privremenim pojedinačnim odsustvom djece iz vrtića, odsustvom odgojno-obrazovne grupe djece ili obustave rada u pojedinim vrtićima zbog sprečavanja širenja zaraze izazvane virusom COVID-19, koja je stupila na snagu 19.04.2021. godine sa retroaktivnom primjenom od 1. januara 2021. godine do 19. aprila, više roditelja djece koja idu u vrtiće izrazilo je negodovanje zbog ove diskriminirajuće odluke.

Na adrese premijera KS Edina Forte, resorne ministrice Naide Hota Muminović, direktorice JU Djeca Sarajeva Suanite Banda majka dvije djevojčice koje su bolovale Covid u 2020. godini uputila je pismo u kojem upozorava na očitu diskriminaciju.

„Zanima me šta je djecom koja nisu išla u vrtić zbog Covida u periodu od 01.09.2020. godine do 31.12. 2020. godine? Mi smo lično kao porodica bili u izolaciji i bolovali Covid u periodu od 24.10.2020. do 17.11. 2020. godine. Nakon što su djeca dobila negativan test krenula su u vrtiće i za taj period trebali smo platiti punu cijenu boravka u vrtiću iako nisu većinu mjeseca novembra proveli u istom. Da li to znači da se nama koji smo bolovali Covid u 2020. godini i zbog istog bili na bolovanju i djeca nisu išla u vrtiće ne računa retroaktivno umanjenje cijene za vrtić? Vršite li vi to diskirminaciju nad djecom koja su bolovala Covid prije donošenja vaše odluke o retroaktivom umanjenju cijene vrtića? Šta je sa onim danima za koje smo uredno platili boravak u vrtiću, a djeca bila kući jer je grupa zatvorena pošto je neko od djece ili uposlenika bio zaražen? Iskreno se nadam da ćete umanjenje cijena uvažiti i roditeljima čija su djeca bila pozitivna kao i oni lično prije 01.01.2021. godine“, navodi ova majka čiji je identitet poznat redakciji Patrije.

Spornom odlukom Vlade omogućeno je da se JU Djeca Sarajeva podnese zahtjev za umanjenje cijene ili refundaciju i to cijena cjelodnevnog boravka, po danu odsustva, umanjuje se za 7,30 KM, a najviše do 50%, te cijena poludnevnog boravka, po danu odsustva, umanjuje za 5,50 KM, a najviše do 50%.

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.