17.6.2021. 10:34
0
Kako reagirati i šta uraditi kada se dijete povrijedi
Manje povrede, poput posjekotina na prstima ili ogrebotina na koljenima česte su i u pravilu se saniraju kod kuće, ali pritom treba slijediti posebna pravila kako ne bi došlo do infekcije rane.

Upotreba dezinfekcijskih sredstava

-Ako se dijete povrijedlo tako da mu curi krv, bez obzira na hitnu potrebu da krvarenje bude zaustavljeno, povredu treba sanirati osoba koja je prethodno dobro oprala ruke. I opet, rukama nikako ne smijete dodirivati otvorenu ranu.

- Nakon svake, pa i najmanje povrede organizam sam aktivira proces zacjeljivanja rane. Ako krvarenje nije obilno i u ranu nije doprla velika količina prljavštine, najbolje je preko nje pustiti čistu vodu s česme.

- Upotreba dezinfekcijskih sredstava nakon ranjavanja smanjit će opasnost od infekcija. Pritom je bolje upotrijebiti dezinfekcijsko sredstvo u spreju.

- Tek nastalu ranu treba zaštititi od prljavštine sterilnom gazom ili običnim flasterom. Važno je obratiti pažnju da sterilnim dijelom bude prekrivena cijela oštećena površina kože.

Posebni flasteri

- Za osobe s osjetljivom kožom farmaceutske kompanije proizvele su flastere koji lagano prianjaju uz kožu. Među njima su i posebni flasteri za osjetljivu dječiju kožu, koji se ujedno mogu jednostavno i bezbolno skinuti i zamijeniti. Kada se flaster navlaži, podložan je razmožavanju bakterija, pa ga je uputno što prije zamijeniti, jer će u protivnom rana teže zacijeliti.

- Kod dubljih posjekotina ranu treba najprije zaštititi jednom ili više sterilnih gaza, te potom ruku, nogu ili drugi povrijeđeni dio tijela dobro povezati zavojem.

- Dobro je pribor za prvu pomoć imati u kući i u automobilu te povremeno provjeriti je li predmetima prošao rok trajanja.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.