20.6.2021. 17:11
0
Kako pomoći bebi da lakše zaspi dok traju ljetne vrućine
Dokazano je da su sobe u kojima se temperatura kreće od 16 do 20 stepeni idealne za bebin san. Međutim, kada je vani vruće, morat ćete se posvetiti reguliranju temperature. Nekoliko koraka može pomoći bebi da lakše zaspe.

Pravilno oblačenje bebe naročito je važno tokom ljeta. Trebate je ostaviti da spava u pelenama ili prekriti tankim pokrivačem. Posteljina od pamuka će naročito biti od koristi. Redovno provjeravajte temperaturu djeteta tokom dana i noći stavljajući ruku na stomak ili potiljak. Ukoliko se počne znojiti, skinite višak odjeće.

Provjetravajte bebinu sobu tokom dana otvaranjem prozora u obližnjim sobama (ako beba u njoj provodi većinu vremena). Ostavite otvorena vrata kako biste omogućili cirkulaciju zraka. Nemojte podizati roletne ili otvarati zavjese da sunce ne bi zagrijalo prostor.

Upalite ventilator ili klimu kako bi soba bila dovoljno rashlađena kada dođe vrijeme za večernje spavanje. Nemojte ih paliti dok je beba u sobi kako je ne bi ometali zvukovi uređaja. Možete staviti nakvašene peškire blizu prozora ili preko namještaja. Voda će isparavati i tako pomalo hladiti zrak.

Pobrinite se da beba tokom dana pije dovoljno tekućine. Noću će vjerovatno tražiti da više jede i to joj ne trebate uskraćivati. Kupanje prije spavanja također će joj pomoći da se ugodnije osjeća na vrućini.

Vodite računa da li dijete zaspi dok ste vani, naročito ako sjedi u kolicima ili autosjedalici. Ovakva okruženja se vrlo brzo mogu zagrijati pa je najbolje da tada ograničite vrijeme spavanja. Kod kuće probajte uspostaviti kvalitetnu rutinu spavanja kako bi dijete bilo što odmornije kada izađete vani.

(Ajdin Balićevac)

Beba
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.