3.9.2021. 10:34
0
Roditelji podijeljeni: Jedni traže da djeca izlaze na veliki odmor, drugi bi online nastavu
Veliki dio roditelja, ali i nastavnika nije zadovoljan mjerom kojom se učenicima zabranjuje izlazak iz učionica tokom velikog odmora. Osim što su na nastavi s maskama i ne mogu izlaziti ni na malim odmorima, odluka da ostanu u učionicama i tokom 20-minutnog velikog odmora izazvala je različite reakcije.

Jedan od profesora u jednoj sarajevskoj gimnaziji ne vidi logiku da djeca satima sjede na nastavi pod maskama, a da im se ne omogući izlazak na čist zrak i malo fizičke aktivnosti nakon toliko sati sjedenja na nastavi. Jedan dio roditelja izražava nezadovoljstvo što su se djeca uopšte vratila u školske klupe, ali prema planu Ministarstva obrazovanja i odgoja ostanak djece u školama je primarni cilj.  

Polovinom jula predstavljen je Priručnik za organizaciju i realizaciju odgojno-obrazovnog procesa u okolnostima pandemije COVID-19 za škole, nastavnike, ali i učenike te njihove roditelje.

U izradi Priručnika učestvovala je i doktorica Amra Junuzović-Kaljić koja u razgovoru za Patriju kaže da je školski proces podložan dinamici i pod stalnim je monitoringom.

„Podržavam sve epidemiološke mjere, na nama odraslim i roditeljima je prije svega da mi vodimo računa da smo vakcinisani i da se pdržavamo mjera. Većina djece je u proteklih 20 mjeseci zaražavala se od svojih roditelja. Velika je odgovornost i na roditeljima, ako želimo da djeca što duže budu u školi onda se treba vakcinisati, pridržavati epidemioloških mjera“, kaže Junuzović-Kaljić.

Na direktno pitanje da li bi se mogao djeci omogućiti tokom velikog odmora izlazak u dvorište, doktorica Junuzović-Kaljić navodi da svaka škola ima checking listu koju je dobila od Zavoda za javno zdravstvo KS.

"Što se tiče epidemiološke situacije, što se tiče uslova u kojima rade, što se tiče prostora i kapaciteta i brojnosti. Direktori su dobili instrukcije od Ministarstva zdravstva, imaju čekiranje od strane Zavoda, nemojmo skakati u prva dva dana škole i otežavati dok se svi snađu. Trebamo jačati naš otpor pandemiji i time ćemo djeci pružiti bolje uslove. Nikakav plan nije zakucan, i Federalni krizni stožer mjere donosi na 15 dana, jer se prikupljaju podaci i prati se razvoj epidemiološke situacije", kazala je.  

Govoreći o Priručniku kazala je da je riječ o instrukcijama za odvijanje nastave kako bi početak bio što sigurniji, a nastavnici imali što jasnije instrukcije.

„Date su preporuke kako postupiti ako se nastava bude vraćala na kombinovani model ili online. Primarni cilj su djeca koja su naš humani kapital, sve što u njih uložimo je naš dobitak. Želim istaći da je sve stvar dinamike, koja je podložna analizi i prilagođavanju situaciju. Škole imaju instrukcije, ovo je početak prilagođavamo se, pod monitoringom je sve, a Ministarstvo je tokom ljeta uradilo na pripremi nastave kako bi taj početak bio što sigurniji“, istakla je Junuzović-Kaljić.

Ona je rekla da će uvijek postojati nezadovoljstvo kakva god da se instrukcija o nastavi donese jer se ne može svima ugoditi, ali da se mora voditi računa o zaštiti djece.


(Patria)

 
DjecaSkola
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.