22.12.2022. 9:08
0
Hoće li djeca u KS ostati bez logopedskog tretmana: Roditelji zabrinuti
Hoće li djeca u Kantonu Sarajevo ostati bez logopedskog tretmana, budući da 24. decembra ističu ugovori za deset od 17 logopeda. Roditelji, čija djeca koriste ove usluge, uputili su molbu nadležnima u Kantonalnoj vladi za produženjem trenutnih ugovora logopedima. Barem dok se ne riješi ovaj period do okončanja konkursne procedure. Vlada Kantona Sarajevo prije nekoliko dana dala je saglasnost za zapošljavanje 14 logopeda na neodređeno vrijeme.

Prednosti logopedskog tretmana

Eminino dijete osam mjeci koristilo je usluge logopeda i veoma je, kako kaže, primjetan napredak u njegovom govoru. Naglašava i da je njenom djetetu ovo posljednja seansa. Jer trenutno angažovanim logopedima ugovori ističu u subotu te se boji da bi njeno dijete, ali i sva druga djeca koja koriste usluge logopeda mogli na rješavanje ovog problema čekati najmanje tri mjeseca.

Emina Daut u razgovoru za javni servis kazala je kako je dijete steklo samopouzdanje i bolje komunicira.

“Naše dijete je bilo jedno vrlo povučeno i skromno dijete prije terapije. I nije imalo samopouzdanja, nisu ga razumjeli njegovi drugari. Nakon što smo prošli određeni period rehabilitacije, on je stekao samopouzdanje i puno bolje komunicira. U ovom momentu, nama je akcent na to da se što prije riješi ovaj period do okončanja konkursne procedure kako bismo mi maksimalno iskoristili ovaj period koji je pred nama, da dijete uspije dobiti još koju seansu koja nam je jako značajna i korisna”, navela je za BHRT.

Vranić: Djeca neće ostati bez tretmana

Trenutno je u Kantonu Sarajevo angažovano 17 logopeda i jedan defektolog. Od 17 logopeda, samo ih je troje primljeno u stalni radni odnos. Do sada, kako kaže ministar zdravstva u Kantonu Sarajevo, logopedi nisu bili prepoznati kao zdravstveni kadar. Harsi Vranić naglašava da je i to je pitanje trajno riješeno novim pravilnikom o sistematizaciji. Ovaj dio od momenta raspisivanja konkursa, pa do konačnog prijema, preuzet će osam logopeda koji su trentuno u radnom odnosu. Ministar Vranić uvjerava da ni u jednom momentu djeca neće ostati bez tretmana.

“Zakon je takav kakav jeste. Oni koji su radili do 24. decembra će se morati prijaviti na konkursnu proceduru. I nadam se da će biti izabrani, što ne znači da se neće ukazati šansa. I onima koji su na birou logopedi da se mogu prijaviti na ovaj konkurs. Sad smo uspjeli da završimo sistematizaciju i novi pravilnik Doma zdravlja koji je usvojen i u kojem su logopedi prepoznati kao zdravstveni kadar unutar zdravstvenog sistema”, naveo je Vranić.

Iz Sindikata Javne ustanove Doma zdravlja Kantona Sarajevo naglašavaju da je probleme logopeda u Sarajevu izazvala upravo aktuelna vlada. Tvrde da je Dom zdravlja imao u svojoj sistematizaciji logopede i defektologe još 2013. godine. Kao i da su još u martu ove godine izazvane formalno-pravne smetnje za opstanak ovog kadra.

Avdović: Mora se riješiti problem

Jasmin Avdović, predsjednik Sindikata JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo kazao je kako je potreba djece za uslugama logopeda iz godine u godinu sve veća.

“Sedamnaestog marta je taj akt stavljen van snage i Javna ustanova Dom zdravlja je došla u situaciju da ne smiju da stave ljude koje imaju od 2013. i sad je, kao, taj problem riješen. Ministarstvo je to predstavilo kao neki uspjeh svog rada i truda da se riješi dugogodišnji problem koji su oni ustvari kreirali 17. marta ove godine”.

Potrebe djece za uslugama logopeda iz godine u godinu sve su veće. Tokom nepune tri godine oko tri hiljade djece je išlo na logopedske vježbe, a svaka rehabilitacija traje određeno vrijeme, pa čak i mjesecima.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.