27.12.2022. 17:05
0
Evo zašto su neka vrtićka djeca otpornija na viruse i kako da izbjegnete zarazu različitim virusima: Navike su najvažnije
FOTO: Ilustracija
Koliko ste se puta zapitali zašto je vaše dijete stalno bolesno? Normalno je da dijete od godinu dana kada krene u kolektiv tek gradi imunitet, zbog čega je često bolesno. Međutim za jači imunitet nije samo bitno da ga dijete stekne kroz razne bolesti, već ga treba i osnažiti sljedećim bitnim navikama. Pedijatri su dokazali da djeca koja svakodnevno primjenjuju ove stvari budu mnogo zdravija i otpornija na razne viruse.

Higijena ruku je nužna

Koliko god zvučalo beznačajno, pranje ruku je najvažnije u suzbijanju širenja infekcija. Pranje ruku izvrstan je način uklanjanja bakterija i virusa koje djeca mogu pokupiti dok se igraju, dijele igračke i dodiruju predmete.

Nedodirivanje lica

Virusi se šire kapljičnim putem. U tijelo druge osobe ulaze kroz nos, oči i usta. Zato je važno naučiti dijete da ne dodiruje lice.

Dovoljno sna

Rutina spavanja je neophodna, posebno za djecu. Nedostatak sna često se povezuje sa oslabljenim imunitetom. Studije su pokazale da je veća vjerovatnoća da će se ljudi razboljeti ako ne spavaju dovoljno, a to važi i za djecu. 

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost je posebno važna za cjelokupno zdravlje djece. Poznato je da vježbanje dodatno stimuliše stanični imunitet, što znači da pomaže povećanju cirkulacije imunoloških stanica u tijelu. To ne znači da djeca treba da se bave sportom svaki dan, svaki vid fizičke aktivnosti kao što je igranje napolju, trčanje za loptom dovoljno je da budu i ostanu zdravi.

Zdrava i uravnotežena ishrana

Svaki roditelj zna koliko je ishrana važna za djetetov imunitet. Stavite na djetetov tanjir puno šarenog voća i povrća. Pokušajte uključiti hranu bogatu vitaminima C i D kao i raznim vlaknima, što ne jača samo njihov imunitet i zdravlje kostiju nego takođe podstiče dobro zdravlje probavnog sistema.

Redovna vakcinacija

I na kraju, ne zaboravite da se vakcinacijom možemo zaštititi od raznih bolesti. Vakcina je jedan od najboljih načina zaštite djece i odraslih od infekcija i bolesti. To prije svega podrazumjeva da djeca na vreme obave obaveznu vakcinaciju, piše Yumama. 


(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.