3.3.2017. 13:00
0
Cvijeće svi drže u kući, a ne znaju da donosi sreću, ljubav i zdravlje
Činjenica je da kuću ne možemo da pretrpamo biljkama, ali postavljajući saksije sa zelenilom na neka mjesta možemo da uradimo puno, a da toga nismo ni svjesni.

Proljeće je vrijeme kada se sadi cvijeće, sređuju bašte i balkoni. Ukoliko niste znali, prave biljke na pravom mjestu mogu da vas učine srećnijima i zdravijima. Osim što cvijeće oplemenjuje prostor, doprinosi i kvalitetu vazduha, a neka istraživanja povezuju sobne biljke sa smanjenjem stresa, debljine i bolesti, piše “Stil“.
 
Činjenica je da kuću ne možemo da pretrpamo biljkama, ali postavljajući saksije sa zelenilom na neka mjesta možemo da uradimo puno, a da toga nismo ni svjesni.

Spavaća soba – lavanda

Mnoga istraživanja su potvrdila da lavanda može da nam pomogne da lakše utonemo u san. Čuvajte je na svjetlom i prohladnom mjestu i malo zalivajte. Najveća greška pri uzgajanju sobnih biljaka je previše vlažna zemlja. Zalivanje jednom nedeljno odstajalom vodom sasvim je dovoljno.

Kuhinja – ruzmarin i geranijum

Zavisnost od kafe možete da smanjite tako što ćete na kuhinjski prozor staviti ruzmarin, koji će vam dobrodoći i kao začin za meso, ribu i na taj način poboljšati probavu i ojačati imunitet. Da bi biljke što bolje napredovale, pobrinite se da imaju dovoljno sunca. Što se tiče geranijuma, za kuhinju će najbolje odgovarati oni s mirisom sličnim limunu ili ruži.

Kancelarija – puno boja i malo zelenila

Kada je produktivnost u pitanju, pokušajte sa puno boja. Dovoljno je da na radni sto stavite vazu sa svježim cvećem ili se odlučite za ciklame, ljubičice ili begonije u cvijetu. Što se tiče zelenila, dracena (zmajevac) je najzahvalnija za ćoškove kancelarije, a pored računara možete staviti i spatifilum koji upija njegova negativna zračenja.

Dnevna soba – svježe cvijeće

Za sobu u kojoj se odvija najveći broj socijalnih aktivnosti najbolje je svježe sječeno cvijeće u vazi. Takođe, uvijek je dobro dodati i poneku zelenu biljku, ne samo radi dekoracije već i da bi se popravio kvalitet vazduha u prostoriji u kojoj se nalazi veći broj ljudi.

Kupatilo – bršljan i aloja

Uz toplu kupku, pogled na zelenilo će vam pomoći da se opustite. Pokušajte sa bršljanom koji dobro podnosi vlagu i alojom. Ipak, budite oprezni kada su biljke u pitanju, posebno ako imate malu djecu ili kućne ljubimce koji ih mogu lako dohvatiti i doći u kontakt s lišćem koje može biti i otrovno. Tada svakako izbjegavajte ljiljane, filadendron ili božikovinu. Informišite se o biljkama koje bi mogle da budu opasne po zdravlje. Takođe, izbjegavajte biljke koje izazivaju alergiju. Ukoliko ste osjetljivi na polen, izbjegavajte gerbere i narcise.

(Merima Druškić)

Cvijece
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.